Ponedeljak 17.02.2014.
09:05 >> 10:11h
Jutarnji

Kopilot oteo avion zbog političkog azila

Etiopijski avion na aerodromu u Ženevi
 

Avion na letu ET-702 iz Adis Abebe za Rim otet je i u Ženevu je sleteo u šest sati, navela je policija, dodajući da je otmičar uhapšen. Kopilot je rekao da je oteo avion i skrenuo ga ka Ženevi pošto se zaključao sam u pilotskoj kabini kada je kapetan otišao u WC.

"Otmičar je uhapšen, situacija je pod kontrolom, niko nije povređen. Svih 200 putnika i članova posade su na sigurnom na aerodromu", poručila je policija, dodajući da je aerodrom privremeno zatvoren. Putnici nisu ni znali da je avion otet, već su mislili da su sleteli u Milano.

Pre prinudnog sletanja posada je emitovala signal o otmici aviona, objavili su švajcarski mediji. Lovački avioni su uzleteli i dopratili avion "boing 767-300" do aerodroma u Ženevi. Aviokompanija je saopštila da su svi putnici bezbedno napustili avion

Portparol Vlade Etiopije Redvan Husein rekao je da ne mora da znači da je otmičar Etiopljanin, pošto je avion posle Adis Abebe redovno sleteo u Kartum, glavni grad Sudana, gde je takođe mogao da se mogao ukrca otmičar.

Jedan tviteraš je objavio razgovor između kontrolnog tornja i aviona, na kome se može čuti zahtev otmičara za dodelu azila. "Potreban nam je azil ili garancija da nećemo biti isporučeni etiopijskoj vladi", čuje se na snimku. Rojters navodi da nije potvrđena autentičnost tonskog zapisa.

2024 © - Vesti online