Ponedeljak 17.02.2014.
08:00
menshealth.rs

Da li zdrave namirnice koristite pogrešno?

Npr. jagode ne treba seći već jesti cele
 

Povrće kuvate ili dokuvate u mikrotalasnoj

Pravilan način: Kuvati na pari

Kuvanje na pari je mnogo zdravije i delotvornije od bilo koje druge metode kuvanja izveštava nova studija sa jednog američkog univerziteta. Danas postoje dosta kuhinjskih aparata koje su namenjene ovakvom kuvanju. Nabavite ih i na taj način sačuvaćete sve hranljive materije u namirnicama

Jagode sečete

Pravilan način: Pojedite ih cele

Ukoliko želite da unesete dosta vitamina C, pojedite jagode cele, nemojte ih seckati. Vitamin C počinje da se ruši na svetlosti i u dodiru sa kiseonikom. Cele jagode stavite u frižider, nemojte ih seći pre toga.

Vino ostavljate polu otvoreno

Pravilan način: Pijte dok je sveže otvoreno

Bocu vina čim otvorite popijte. Ne morate sami naravno. Ukoliko ostavite preko noći čak i poluotvorenu izgubiće benificije koje ima sveže vino.

Paradajz jedete sirov

Pravilan način: Kuvajte paradajz

Redova konzumacija paradajza sprečava srčane probleme, pomaže u borbu protiv raka prostate. Posebno se preporučuje muškarcima da ga unose u što većim količinama. Većina praktikuje da ga jede sveže, što i nije loše, ali kuvani ima daleko više prednosti.

Izbegavate smrznutu hranu u prodavnicama.

Pravilan način: Slobodno kupite smrznute namirnice.

Neke namirnice čak sadrže i veću nutritivnu vrednost kada su smrznute (npr, kukuruz šećerac, grašak, spanać, borovnice, trešnje).

2024 © - Vesti online