Subota 15.02.2014.
00:16
B92

Šta je bolje? Fotografija ili priča koju krije?

Traže signal na mesečini
 

Džibuti je uobičajena stanica za imigrante iz zemalja kao što su Somalija, Etiopija i Eritreja u potrazi za boljim životom u Evropi i Bliskom istoku.

Žiri takmičenja dodelio je nagrade u devet tematskih celina koje su primili 53 novinara iz Australije, Argentine, Azerbejdžana, Bangladeša, Bugarske, Kine, Češke Republike, El Salvadora, Finske, Francuske, Nemačke, Irana, Italije, Jordana, Meksika, Holandije, Novog Zelanda, Poljske, Rusije, Srbije, Južne Afrike, Španije, Švedske, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Pobednička fotografija Gorana Tomaševića
 

Među ovogodišnjim dobitnicima World Press Photo takmičenja našao se i srpski fotograf Goran Tomašević koji je osvojio prvo mesto u kategoriji "Spot News Stories" za fotografiju koja prikazuje sirijske pobunjenike u potrazi za zaklonom od šrapnela pošto je njihov položaj pogođen tenkovskom granatom u Damasku.

Tomašević je bio među prvima koji su ušli u Siriju i iz nje je slao fotografije ratnog užasa koje su šokirale svet. Mogao je tog leta 2012. da bude u Londonu na Olimpijskim igrama, ali je smatrao da je bitnije da pokaže svetu šta se dešava u Siriji.

2024 © - Vesti online