Petak 14.02.2014.
21:40
Beta

Dodik: Cilj protesta reforma sistema BiH

Dodik: Nasilja neće biti u RS

"Očigledno nefunkcionisanje policije u Federaciji BiH, trebalo bi da pokaže njenu nesposobnost, kako bi se pritisak ponovo vratio na reforme koje su ranije snažno odbijene sa dubokim uverenjem da više nikada ne mogu biti vraćene na političku i zakonodavnu scenu", rekao je Dodik posle radno-konsultativnog sastanka s predsednicima drugih parlamentarnih stranaka.

Tom sastanku nisu prisustvovali predsednici opozicionih stranaka koje je Dodik pre dva dana optužio da su u dogovoru sa strancima radili na širenju protesta iz Federacije u RS.Dodik tvrdi da su "ljudi u Republici Srpskoj u potpunosti razumeli političku poruku iz Federacije BiH" i pozvao je na jedinstvo u tom bosanskohercegovačkom entitetu.

Navodeći da je ekonomsko i socijalno stanje u RS teško i da institucije moraju da rade na rešavanju tih problema, Dodik je upozorio da se "ovde radi o političkoj dimenziji koja je bila usmerena na destabilizaciju RS".

Dodik je još kazao da je zbog jedinstva i očuvanja stabilnosti Republike Srpske prihvatio sastanak u Beogradu sa Aleksandrom Vučićem i predsednikom Srpske demokratske stranke (SDS) Mladenom Bosićem.

"Politika nije dnevni revolt, ni animozitet i isključivost. Politika je teška strateška procena u teškim situacijama", ocenio je predsednik RS. Prema njegovim rečima, za RS je od strateške važnosti da sačuva stabilnost do oktobarskih izbora.

"Na tim izborima potrebno je pokazati da upravljamo situacijom i da su vlast i opozicija spremni da prave neutralan ambijent za njihovo održavanje i da ne budu puko sredstvo političke borbe za vlast. Ako bi se tako nešto uradilo, poslali bismo snažnu poruku da RS i njen narod samo na legitiman način žele da rešavaju problem", naglasio je Dodik.

On je najavio da će u kontinuitetu održavati konsultacije s parlamentarnim strankama, poručujući opozicionim liderima da je otvoren i za razgovor s njima.

"Spreman sam ne zbog toga što bi oni mogli imati kvalitetnu političku ideju, nego da pokažemo našu odgovornost za Republiku Srpsku. Nikakvo nasilje u RS neće biti dozvoljeno i tražiću da institucije preduzmu energične mere policijskog karaktera prema svakom ko to pokuša", zaključio je Dodik.

Na sastanku s Dodikom su bili srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović i predsednici Socijalističke partije RS (SP RS) i Demokratskog narodnog saveza (DNS), Petar Đokić i Marko Pavić. Socijalisti i DNS su u entitetskoj vlasti koalicioni partneri Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

2024 © - Vesti online