Petak 14.02.2014.
19:52
Beta

General Novak Đukić pušten na slobodu

Novak Đukić u plavoj jakni na izlazu iz zatvora u Banjaluci
 

Đukićev advokat Duško Tomić rekao je novinarima da na Sudu BiH počinje "nova bitka", kao i da će biti izneti novi dokazi u ovom slučaju.

Ustavni sud BiH usvojio je 23. januara apelaciju generala Đukića na presudu Suda BiH, kojom je 2009. godine osuđen na zatvorsku kaznu od 25 godina za ratni zločin nad civilima u Tuzli. Ustavni sud BiH je utvrdio povredu prava optuženog Đukića i ukinuo drugostepenu presudu Suda BiH.

Đukić je u apelaciji Ustavnom sudu BiH naveo da je povređeno pravo na pravično suđenje, jer je retroaktivno primenjen Krivični zakon BiH, koji za krivično delo ratnog zločina predviđa mnogo veće zatvorske kazne od Krivičnog zakona bivše SFRJ, koji je bio na snazi u vreme izvršenja tog krivičnog dela.

Ukidanjem drugostepene presude Suda BiH prestao je da postoji zakonski osnov za dalje izdržavanje kazne zatvora osuđenog. Advokat Duško Tomoć očekuje da će Tužilaštvo BiH predložiti Sudu BiH ponovno određivanje pritvora generalu Đukiću. Sud će odlučiti da li će Đukiću ponovo odrediti pritvor ili će ga pustiti da se brani sa slobode.

2024 © - Vesti online