Petak 14.02.2014.
15:52
Beta

Pirot: Naplaćivali trudnicama testove, rezultati falsifikovani

Uzorke krvi trudnica slali autobusaom za Niš?!
 

Policijski inspektori, po nalogu Osnovnog tužilaštva proveravaju tvrdnje Đenića i Ćirovića da "dabl" test za rano otkrivanje "Daunovog sindroma" kod njihovih supruga nije rađen i da su rezultati analiza koje su dobili od ove ordinacije falsifikovani.

Odeljenje za zdravstvenu inspekciju u Nišu donelo je rešenje kojim je osnivaču Ginekološko-akušerske ordinacije "Dr Ljubiša Đorđević" zabranjuje uzimanje uzorka krvi pacijentkinjama, a podnelo je i zahtev za pokretanje prekšajnog postupka.

Aleksandar Đenić je rekao da je decembra prošle godine sa suprugom otišao u ordinaciju doktora Đorđevića da ona da krv za analizu "dabl" testa za rano otkrivanje Daunovog sindroma. Rezultati testova trebalo je da stignu iz niške klinike "Human".

"Ordinaciji smo to platili 3.200 dinara, ali bez priznanice. Posumnjao sam u validnost ovog dokumenta, jer nije isti kao onaj test od pre četiri godine. Pozvao sam kliniku 'Human' u Nišu koja mi je dala potvrdu da taj test nije rađen kod njih i da su rezultati falsifikovani", kazao je Đenić.

Nemanja Ćirović je kazao da je čuo od prijatelja da se to dešava i proverio rezultate svoje supruge u Nišu.

"Rekli su mi da takav pacijent u Poliklinici 'Human' ne postoji u njihovoj arhivi i da ima dosta prijava iz Pirota. Podneli smo prijave sa odgovarajućom dokumentacijom. Mi smo prevareni, a sve ovo radimo zbog svih budućih roditelja da im se ne desi isto kao i nama", kazao je Ćirović, dodajući da će novac koji dobiju posle tužbe nameniti bolesnoj deci.

Vlasnik ordinacije "Đorđević" i njegov advokat Tomislav Tošić odbacuju ove optužbe. Tošić ne spori da su nalazi falsifikovani, ali dodaje da ova Ordinacija nema ništa s tim.

"Sigurno je da Ordinacija ne snosi nikakvu odgovornost za te izveštaje koje smo dobili iz Niša sa nepoznatog broja faksa. Mi ne znamo ko je te rezulate falsifikovao. Iz ove Ordinacije niko to nije uradio. Neko je to falsifikovao. Taj problem je stigao do policije, tužilaštva i zdravstvene inspekcije. Istraga će pokazati ko je to falsifikovao", tvrdi Tošić.

Vlasnik Ginekološke ordinacije Ljubiša Đorđević je rekao da su uzorke krvi Poliklinici u Nišu slali autobusom.

"Verovali smo nalazima koji su poslati. Ni jednog momenta nisam mogao da posumnjam da tako nešto može da se desi. Za mene je ovo strašan šok. Ne znam ko je to falsifikovao. Dobijali smo faks i ne sumnjajući ništa, pacijentima davali rezulate, uz napomenu da mogu da dobiju i original u dogledno vreme", kazao je vlasnik ordinacije.

Vlasnica niške Poliklinike "Human" Olivera Sinjelić rekla je medijima da su posle javljanja pacijenata iz Pirota da imaju ovaj problem, uvidom u evidenciju utvrdili da analize nisu rađene u ovoj Poliklinici i da su im izdali potvrde o tome.

"Odmah smo slučaj prijavili zdravstenoj isnpekciji i policiji i dali na uvid svu potrebnu dokumentaciju", rekla je Sinđelićeva.

2024 © - Vesti online