Petak 14.02.2014.
18:11
Beta

Karadžić od 4. marta svedoči u svoju odbranu

Radovan Karadžić u sudnici Haškog tribunala
 

Karadžić, koji se brani sam, zatražio je prethodno od sudija da mu posle iskaza poslednjih svedoka odbrane iduće nedelje odobre dve sedmice pauze kako bi se pripremio za svoje svedočenje.

Veće predsedavajućeg O-gon Kvona odlučilo je, međutim, da je Karadžiću za pripremu iskaza dovoljno sedam dana. Umesto 11. marta, kako je tražio, Karadžić će, u skladu s odlukom, svedočenje početi 4. marta.

Sudije su odbile i Karadžićev zahtev da njegovo svedočenje bude u obliku naracije. Umesto toga, Karadžića će ispitivati njegov pravni savetnik Piter Robinson (Peter). Iskaz bivšeg lidera bosanskih Srba trajaće, kako je najavio, oko 16 radnih sati, a potom će ga unakrsno ispitivati tužioci.

Optužnica Karadžića (68) tereti za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština poprimio razmere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95.

U Karadžićevu odbranu danas je svedočio bivši lider Srpske demokratske stranke na Palama Jovan Šarac. Šarac je 232. svedok od početka izvođenja dokaza odbrane.

Prve sukobe u sarajevskom kraju u aprilu 1992, po svedoku, izazvalo je ubistvo srpskog svata Nikole Gardovića na Baščaršiji, kao i napadi "muslimanskih ekstremista" na Srbe u okolini.

2024 © - Vesti online