Petak 14.02.2014.
16:28
Beta

Dačić: Nema dogovora o sudu na Kosovu!

Ivica Dačić

"Naš cilj je da se poštuje specifičnost severa Kosova", kazao je Dačić u Narodnoj biblioteci u Beogradu i dodao da u pregovorima postoje neke teme koje su zapravo ciljevi o kojim ne treba govoriti javno. "Još se radi na postizanju finalne verzije (sporazuma)", rekao je premijer.

Najavio je da bi do parlamentarnih izbora 16. marta trebalo da bude održana još jedna runda razgovora Beograda i Prištine u Briselu. "Poručili smo Prištini da to što pregovaramo nije naša slabost, nego naša snaga, a naša snaga je i da kažemo ne kada je to potrebno", rekao je Dačić.

Premijer je upitao da li rekonfiguracija Euleksa zapravo znači pripremu hapšenja Srba na severu Kosova i ponovio ocenu da je hapšenje lidera SDP-a Olivera Ivanovića nerazumna odluka koja može da destabiliziju situaciju.

Prištinski dnevnik Koha ditore objavio je danas da će, prema dogovoru premijera Srbije i Kosova, etnička struktura zaposlenih u sudu na severu Kosova biti 60 prema 40 u korist Albanaca.

Dnevnik piše da će, prema istom sporazumu, predsednik Osnovnog suda na severu biti srpske nacionalnosti, dok će glavni tužilac biti Albanac. Oni će upravljati sudom koji će opsluživati sedam opština.

Dačić je posle pregovora u Briselu pre dva dana kazao da je blizu dogovor o spajanju tih sedam opština, ali da će u sudu u severnoj Kosovskoj Mitrovici biti zaštićeni interesi Srba.

2024 © - Vesti online