Petak 14.02.2014.
15:03
N. S. Preradović - Vesti

GMO - crni dani za Evropsku uniju

Ne može da veruje: Profesor Miladin Ševarlić
 


Profesor Poljoprivrednog fakulteta i jedan od najžešćih boraca protiv GM hrane dr Miladin Ševarlić kaže da je razočaran.


- Ovo su ne samo crni dani za demokratiju Evropske unije, nego i za celo čovečanstvo. Šokiran sam i dobro ću razmisliti da li ću u budućnosti podržavati procese vezane za evropske integracije. Dosada je EU odolevala prodoru te vrste hrane - kaže za "Vesti" Ševarlić.

Pročitajte još:

* GMO ipak u Evropi!

Naš sagovornik, koji je i predsednik Društva agroekonomsita Srbije, podseća da se više od 100 gradova u Srbiji izjasnilo protiv ovakve hrane.


- U svetu je korišćeno 30 modela GM, a dominantni su kukuruz, soja, uljana repica, krompir i pirinač, koji su uništili više od 40.000 autohtonih sorti i hibrida dobijenih putem selekcije, i nekoliko miliona jedinki neagrarnih biljnih vrsta - navodi Ševarlić.


On kaže da postoje i dokazi da su u fetusu i mleku majki dojilja nalaze recidivi ukoliko su konzumirale ovu vrstu hrane, a GM hrana nije razgradiva u crevnom traktu životinja.


To su, navodi Ševarlić, krunski razlozi zbog čega ne treba dozvoliti ulazak ove vrste hrane u Srbiju.


- Nažalost, moćne američke kompanije još jednom su demonstrirale svoju moć kada su uspele da izdejstvuju gajenje GM kukuruza u EU, iako nije sigurno da će se to dogoditi zbog komplikovane procedure - kaže Ševarlić.

2024 © - Vesti online