Četvrtak 13.02.2014.
23:09
RTS

Luda Srbija: Osuđen zbog glasnog petla?!

Sram ga bilo, živi u selu i pada mu na pamet da ujutru kukuriče
 

Posle slučaja Veroljuba Radojkovića iz Kapidžije kod Kruševca, biće otklonjene sve sumnje u efikasnost našeg sudstva u kome procesi traju i po nekoliko decenija ili zastarevaju. Za samo pet meseci od podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka Radojković je pravosnažno osuđen, i to zbog svojih kućnih ljubimaca petla i psa koji, kako je utvrđeno, kukurikanjem i zavijanjem ometaju mir u susedstvu.

Reks je sibirski haski koji će zbog laveža i zavijanja gazdu koštati dodatnih 3.000 dinara kazne i 500 dinara sudskih troškova. Apelacioni sud u Kragujevcu nije prihvatio žalbu Veroljubovu žalbu na ovaj slučaj.

"Ja para nemam, pevca ću pod mišku, kuče na lanac i pravo u zatvor", kaže Radojković.

Veroljubovi problemi nisu od juče. Inspekcija je po prijavi istog komšije dolazila više puta. "Prvo im je smetao pevac koji kukuriče, zbog njega sam morao da platim 500 dinara", kaže Veroljub i pita koji petao ne kukuriče.

Na kukurikanje i lavež ostale komšije nemaju primedbu. Međutim, to što njima ne smeta i što su svedočili u njegovu korist, Veroljuba ne oslobađa krivice. Sudija se u ovom slučaju pozvao na odredbu gradske odluke kojom se zabranjuje držanje pasa koji lajanjem ili zavijanjem ometaju mir u stambenoj zgradi i u susedstvu.

"Mi ćemo kao udruženje zatražiti da se ta odluka poništi, jer nije u redu", kaže Lela Bucek iz Organizacije za zaštitu i prava životinja ORPAK. Prema rečima aktivista iz ove organizacije, za razliku od ovog slučaja gde je kažnjen vlasnik koji čuva životinje, od 7.000 podnetih prijava protiv onih koji ih zlostavljaju i zanemaruju inspekcija je reagovala samo u dva, izrekavši opomene.

2024 © - Vesti online