Petak 14.02.2014.
05:29
B. Grujić - Vesti

Odmaralište rajskih ptica kraj Tamiša

Potamišje uskoro postaje zaštićeno područje
 


Zbog pristupačnosti područja, razvijene putne mreže i blizina Beograda, Novog Sada, Pančeva i Zrenjanina, obale Tamiša privlače mnogobrojne rekreativce, a do sada nisu imale nijedan status zaštite i upravo zbog toga se poslednje tri godine radi projekat da Potamišje postane prirodni rezervat i zaštićeni park prirode.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Javno preduzeće Rezervati prirode završavaju studiju o zaštiti ovog područja.

- Reka Tamiš je velika i snažna prekogranična reka koja spaja Srbiju i Rumuniju, jedna je od dužih pritoka Dunava, čiji tok iznosi 241 kilometar u Rumuniji i 118 kilometara u Srbiji. Takođe, Tamiški bazen pokriva površinu od 13.085 kvadratnih kilometara i u Banatu prolazi kroz područja pet gradova i opština: Sečanj, Zrenjanin, Kovačica, Opovo i Pančevo. Ovde je reč o pretežno ruralnom i poljoprivrednom području, sa tipičnih 19 vojvođanskih sela - ističe Marko Tucakov, koordinator ideje i plana da se zaštite reka Tamiš i njeno okruženje.

Rukavci i mrtvaje

Celokupno područje oko Tamiša proglašeno je ekološki značajnim područjem u okviru nacionalne ekološke mreže. Ekološki status propisuje osnovne zabrane korišćenja prirodnih resursa kako bi se očuvali predeli i vrste. Tamiš svojim meandrima, očuvanim rukavcima, mrtvajama, prostranim poplavnim pašnjacima i poplavnim šumama predstavlja pravo bogatstvo kojem pridonosi i pet velikih ribnjaka.

Reka Tamiš, sa svojim brojnim specifičnostima i impresivno lepim pejzažima, odavno je kvalifikovana kao međunarodni ekološki koridor. Prostornim planom Srbije predviđeno je da se ovo područje proglasi zaštićenim, a zaštita bi, upisom na ramsarsku listu, kao područje koje je zbog obilja vode posebno pogodno za stanište raznih vrsta ptica, u potpunosti dobilo međunarodni karakter.


Ptice predstavljaju jednu od najvažnijih vrednosti ovog područja. Procenjuje se da ovde ima 220 vrsta ptica, a 110 gnezdarica. Ptice predstavljaju jednu od najvažnijih vrednosti ovog područja. Potamišje je i ogromno odmaralište vodenih ptica na seobi. Tu su naše najbrojnije kolonije čaplji, vranaca, čigri i rajskih ptica ibisa, od kojih se neke vrste samo gnezde u Potamišju i nigde više u Srbiji, dok su druge globalno ugrožene.

Od oko 1.200 parova belih roda, koliko ih se gnezdi u Srbiji, u potamiškim selima ih je gotovo 400. Rode su strogo zaštićene, ali još uvek ugrožene vrste ptica. U periodu od 2005. do 2007. godine u Banatu je postavljeno 60 metalnih držača za gnezda roda koje se nalaze na stubovima.


Nedovoljna pošumljenost, rasprostranjenost ambrozije i kanadskih topola doprinosi lošem kvalitetu vazduha. Postoje i lokalna zagađenja koja nastaju od ciglana u Orlovatu i Sakulama, te je ekološka zaštita i te kako značajna za ovaj predeo.

2024 © - Vesti online