Petak 14.02.2014.
08:00
washingtonpost.com, telegraf.rs

Oprez: Internetom kruži nezaustavljiv virus

Virus ''Careto'' se raširio širom sveta
 

Virus se širi putem mejlova koji na prvi pogled deluju legitimno (poput britanskog ''The Guardian'' ili ''Washington Post''). U njima se nalazi link koji vodi na sumnjive sajtove koji će skenirati vaš računar i pokušati da ih inficira.


Kada ''Careto'' zarazi računar on počinje da prikuplja lozinke, prati promet na mreži, razgovore na Skype-u i rad sa podacima. Pored svega ovoga on može da se proširi na sve računare sa kojima ste povezani. Ovaj virus napada ''Vindouz'', ''Mac OS X'' i ''Linux'', a ''Kaspersky labs'' navodi da bi se uskoro mogla pojaviti i verzija za ''Android'' i ''iOS''.


Raniji virusi širili su se nekontrolisano, a ''Careto'' ima jasne ciljeve. ''Kaspersky'' je prikupio podatke o tome koga ovaj virus najviše napada i došao je do rezultata da je većina napada izvršena na državne institucije, ambasade, istraživačke organizacije, naftne i razne druge kompanije.


Zanimljivo je to što niko ne zna odakle ''Careto'' dolazi, a pretpostavlja sa da je ovako složen softver mogla da stvori samo neka državna obaveštajna agencija. S obzirom da je reč ''Careto'' španskog porekla, možda je u pitanju neka država u kojima se ovaj jezik govori, mada nije poznato koja od njih bi bila u stanju da razvije ovako nešto.

2024 © - Vesti online