Četvrtak 13.02.2014.
16:06
N. Jokić - Vesti

GMO ipak u Evropi!

Birokratija EU ponovo zagovara izloženost ljudi GM hrani
 


- Važeća pravila nalažu da ukoliko Evropski savet (država članica) ne uspe da donese odluku dvostrukom većinom, onda Evropska komisija mora da pruži potvrdan odgovor na zahtev i to u roku od 24 sata - rečeno je novinarima u pravnoj službi Evropskog saveta.
Glasanju je prethodio sudski proces pred Evropskim sudom koji je Pionir dobio zbog dokazanog odugovlačenja odgovora EU na njegov zahtev koje se proteglo na 12 godina.

Zabrana za Monsanto seme

Na mapi sveta genetski modifikovane biljke za prehranu najmanje su prisutne upravo u EU. Dozvoljeno je uzgajanje četiri vrste biljaka, ali se zapravo gaji samo jedna vrsta i to samo u Portugalu i u Španiji. Privremena zabrana za uzgajanje američkog Monsantovog kukuruza proglašena je u Nemačkoj, Austriji, Bugarskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Luksemburgu i Poljskoj. Reč je o kukuruzu MON810 koji je tražio obnavljanje dozvole. Napušteno je uzgajanje dve ostale vrste GM kukuruza (BT176 et T25) i krompira Amflora.

Za blokadu odluke o legalizaciji genetski modifikovanog kukuruza bila je potrebna saglasnost bar 72 odsto država EU i u isto vreme bar 65 odsto ukupnog stanovništva Unije. Većina od 19 država članica EU, koje su se izjasnile protiv GM kukuruza, nije uspela da okupi i većinu stanovništva EU. Svaka država ima broj glasova koji odgovara njenoj veličini pa je zato presudno bilo to što su uzdržane bile Nemačke (29 glasova), Belgija (12 glasova), Portugal (12 glasova) i Češka (12 glasova). Pet država dalo je "zeleno svetlo" američkom Pioniru: Španija, Velika Britanija, Švedska, Finska i Estonija.

Odmah posle glasanja u utorak uveče podigla se bura naročito u Evropskom parlamentu.


"Ovo je crni dan za demokratiju", glasio je naslov saopštenja koje je socijalistička grupa poslala na adrese novinara.


Odluka o dozvoli za uzgajanje nove vrste modifikovanog kukuruza stiže u najgorem trenutku - uoči izbora za Evropski parlament, u trenutku kada je popularnost EU na najnižim granama u takozvanim starim zemljama članicama na zapadu Unije, pogođenim ekonomskom krizom.


- Ovo je najgori trenutak za ovakvu odluku - rekao je francuski ministar za evropske poslove Tjeri Repanten, dok je mađarski šef diplomatije ocenio da zanemarivanje volje većine Evropljana podstiče jačanje krajnje desnice.


Sve države EU moraju da dozvole promet genetski modifikovane hrane i jestivih biljaka jer Svetska trgovinska organizacija to propisuje. Države EU međutim mogu da zabrane uzgajanje genetski modifikovanih biljaka, a takođe mogu da propišu obavezno etiketiranje genetski modifikovanih jestivih biljaka i hrane za ljudsku upotrebu.

Neće sejati, ali će prodavati

Zbog velikog otpora i komplikovane procedure proizvođači genetski modifikovanih jestivih biljaka povlače svoje zahteve za uzgajanje u Evropskoj uniji zadovoljavajući se prodajom onoga što uzgajaju u drugim delovima sveta. Tu je pre svega soja za stočnu upotrebu koje u Evropi nema dovoljno i za koju ne postoji obaveza deklaracije na etiketi o tome da li je GM porekla.

2024 © - Vesti online