Petak 14.02.2014.
07:39
J. L. Petković - Vesti

Bizarni kosovski proces (5): Dokažite da ste nevini

Živojin Jokanović, advokat iz Prištine

U svojoj karijeri se susreo sa mnogim takvim primerima.

- To je recimo slučaj oca i dvojice sinova Momčilović kojima je suđeno pred Okružnim sudom u Gnjilanu, potom slučaj Momčila Trajkovića kod istog suda, gde je izrečena kazna 20 godina, pa je u ponovljenom postupku oslobođen, dalje dr Dragana Nikolića, koji je imao dugotrajni istražni postupak, zatim Miloša Jokića... Da ne kažem da je za Veselina Beševića pred Okružnim sudom u Peći utrošeno 134 dana samo na održavanje sednica glavnog pretresa, da bi nakon tri puta izrečene osuđujuće presude, konačno bio oslobođen u četvrtom pokušaju da se pretres od održi. Tada je tužilac nakon svih primedaba doveden u situaciju da odustaje - kaže Jokanović.

Kućni pritvor

- Mera pritvora može da se ukine, pa čak i uz neku alternativnu meru kao što je kućni pritvor. Jer upravo kućni pritvor je bio primenjivan za vrlo teške slučajeve kada je u pitanju osumnjičeni iz populacije Albanaca - kaže Jokanović.

Ipak, ističe, postoji jedna karakteristična pojava.


- Sa druge strane, sve to mnogo kraće traje i brže se završava. Na primer, Fatmir Ljimaj je dva puta pritvaran. Svaki put je nekako ukidan pritvor ili nije bilo dokaza.


O pritvaranju Olivera Ivanovića kaže da je to iznenađenje za sve.


- On je u kosovskim strukturama i uopšte na političkoj sceni prisutan nepunih 15 godina. Ako se znalo za te optužbe, malo je čudno da je to toliko tolerisano. Isto mogu da kažem i za slučaj Dragoljuba Delibašića. I on je živeo u Mitrovici sve ovo vreme. Zdrav razum nameće pitanje kako to da neko ko je počinio tako gnusne zločine, mirno sedi u svojoj kući. Ne kažem da bi odlazak značio izbegavanje odgovornosti, ali je sigurno da ne bi mirno čekao baš tamo. A ako je već toliko vremena trebalo čekati da se taj materijal kvalitetno pripremi, onda dugujemo i javnosti i njima da sa sa tim dokazima izađemo na sunce. Ovako nekako stičem utisak... znate, u jednom periodu bio je jedan lider koji je jednom rekao: streljajte ga, pa ćemo mu suditi! Pomalo se bojim da ovo liči na to. Pritvorite ga, pa ćemo utvrditi je li kriv.

Bizarni kosovski proces:

Oliver Ivanović

1. Srpska politika iza rešetaka

2. Opasna šetnja u zatvorskom krugu

3. Mi smo ošamućen narod

4. Progon lažnim svedocima

Sutra - Bizarni kosovski proces (6): Kako dobro prodati knjigu

2024 © - Vesti online