Četvrtak 13.02.2014.
08:12
Vestionline

Bajaga i Instruktori slave 30. rođendan

Slave turnejom: Prvi poznati koncerti biće održani 6, 7. i 8. marta u zagrebačkoj Tvornici kulture.
 

Transkontinentalna turneja u duhu je jubileja, jer je album prvenac Momčila Bajagića "Pozitivna geografija" putovanje kroz pesme - uz rusku "Tamaru", tu su i latino "Tekila gerila", "Mali slonovi" sa stihovima od "Cejlona do Burme", "Berlin" i "Kosooka" - a slično je i sa kasnijim hitovima "442", "Moji drugovi" koji vode "od Aljaske do Australije" i "Daljina, dim i prašina".

 

Datumi ostalih koncerata na slavljeničkoj turneji biće postepeno najavljivani.

Tri koncerta u Tvornici posvećena su cenjenom rok posleniku Draženu Vrdoljaku (1951-2008) zaslužnom što je tada gitarista Riblje čorbe neposredno po izlasku "Pozitivne geografije" prvi samostalni koncert u karijeri održao 12. aprila 1984. godine u kultnom zagrebačkom klubu "Kulušić", koji je prethodio beogradskom 21. aprila u Domu sindikata gde je bend prvi put poneo ime Bajaga i Instruktori pozitivne geografije.

"Urednik u 'Kulušiću' je bio Dražen Vrdoljak, stvarno genijalac čovek. Imao je neku redovnu foru sa svirkama, čuo je album, dopao mu se i pitao me 'možeš da skupiš neki bend i dođeš?' 'Kulušić' je primao nekih 500-600 ljudi, a pravo da kažem bilo ih je 200-300. Ali stvarno je bilo fantastično jer nikad pre toga nisam svirao sam. Već sledeći put kroz dva-tri meseca imao sam rasprodana dva komada u 'Kulušiću'. Draženu dugujemo veliku zahvalnost", kaže Bajaga.

Kao zamena za odavno zatvoreni "Kulušić" izbor je prirodno pao na obližnju Tvornicu, u kojoj će Bajaga i Instruktori 6, 7. i 8. marta Zagrepčanima prirediti tri posebna koncertna iskustva, sa različitim set listama, odnosno sa nekim pesmama koje će biti izvođene samo jedno veče.

2024 © - Vesti online