Sreda 12.02.2014.
19:40
Beta

Skoro dogovorili sud na severu KiM

Zadovoljna trojka: Dačić, Eštonova i Tači
 

Dačić je po završetku današnje runde pregovora rekao da još stručnjaci treba da dorade tekst tog sporazuma koji bi kroz nekoliko dana on i Hašim Tači trebalo da potpišu pošto ponovo dođu u Brisel.

On je objasnio da će u zgradi suda na severu Kosova biti i Apelacioni sud, i istakao da će biti očuvana specifičnost i samosvojnost severa sa srpskom većinom.

Tači: Suštinski napredak

 

Hašim Tači je posle dijaloga rekao da je sa Ivicom Dačićem postignut "suštinski napredak ka sporazumu o pravosuđu" i da će idućih dana stručnjaci dovršiti neka tehnička pitanja.

 

Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič rekla je da promena uobičajene šeme dijaloga - da se Ketrin Ešton najpre sastane odvojeno s premijerima, a potom održe trilateralni sastanak, nema nikakvog značenja za sadržinu i tok razgovora.

Dačić je rekao da je njegov današnji dijalogs Tačijem, vođen uz pomoć visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, bio veoma težak, imajući u vidu da je albanska strana insistirala na tome da sud obuhvati sedam opština i da se pravosudni poslovi etnički ne dele. Dačić je, međutim, kazao da su dve strane "na dobrom putu da postignu dogovor koji neće značiti da Srbi gube specifičnost i samosvojnost na severu".

On je dodao da su "nađena rešenja za raspoređivanje predmeta po određenim kategorijama, kao i zgradama gde će biti smešteni sudije i tužioci".

Dačić je naglasio da se ne sme dozvoliti da dođe do zastoja u dijalogu s Prištinom zato što Srbiju u junu čeka druga međuvladina konferencija u pretpristupnim pregovorima sa EU. On je istakao da se zato dijalog mora nastaviti, jer je sređivanje odnosa s Prištinom ključno merilo za napredak Srbije u pregovorima o članstvu u EU.

2024 © - Vesti online