Sreda 12.02.2014.
16:43
Beta

Kome dajete mito - policajcu ili lekaru?

Građani se žale na korupciju, ali i dalje daju mito
 

Korupcija je treći po redu problem sa kojima se suočavaju građani Srbije, iza nezaposlenosti i siromaštva, piše u rezultatima istraživanja koje je sprovedeno u decembru 2013. godine.

Lekari i policajci su profesije u kojima su slučajevi korupcije konstantno prisutni, a skoro polovina od ukupnog broja slučajeva davanja mita je vezana za zdravstvo i lekare. Gotovo polovina mita datog u poslednja tri meseca data je lekarima, a visina prosečnog mita raste, i u decembru je bila 250 evra.

Istraživanje, sprovedeno na 600 ispitanika, Cesid je uradio uz podršku Programa UN za razvoj (UNDP).

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović ocenila je da kod građana postoji veća percepcija da u zdravstvu postoji korupcija, nego što je to realno stanje. Prema njenim rečima, mesta korupciji u zdravstvu ima u oblastima zapošljavanja, snabdevanja proizvodima, lista čekanja, dopunskog rada.

Član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković je dodao da je paradoksalno da građani smatraju da su vlada, sudstvo i policija glavni subjekti u borbi protiv korupcije, a istovremeno ocenjuju da u tim oblastima ima najviše korupcije.

"Građani Srbije korupciju dobro detektuju, ali su joj sa druge strane veoma skloni", dodao je on.

2024 © - Vesti online