Sreda 12.02.2014.
15:14
Beta

Srbi ne mogu, a Hrvati i Crnogorci mogu da kupuju oružje u Švici

I dalje nisu pogodni za nabavljanje i držanje oružja državljani: Srbije, BiH, Kosova, Makedonije, Albanije, Turske, Šri Lanke i Alžira (Foto: Ilustracija)
 

Na spisku zemalja čijim je državljanima zabranjeno nabavljanje i držanje oružja i dalje su Srbija, BiH, Kosovo, Makedonija, Albanija, Turska, Šri Lanka i Alžir.

Na osnovu zakon o oružju, Vlada Švajcarske odlučuje koje će države biti na tom spisku zabrane, a za to je neophodno nekoliko uslova.

Jedan od kriterijuma je da u Švajcarskoj boravi veći broj ljudi poreklom iz određenih konfliktnih ili ratnih područja. Pored toga, potrebno je da je u Švajcarskoj bilo etnički ili politički motivisanih sukoba pripadnika sukobljenih strana iz tih područja, ili da za tako nešto postoji visok rizik. Dodatni kriterijum je da su zabeleženi slučajevi krijumčarenja oružja iz Švajcarske u ratna ili konfliktna područja.

Vlada je ocenila da se ti kriterijumi više ne odnose na Hrvatsku i Crnu Goru, te će državljani te dve zemlje od 15. marta moći legalno da kupuju i poseduju oružje u Švajcarskoj.

2024 © - Vesti online