Četvrtak 13.02.2014.
08:00
telegraf.rs

Šta će nam lične karte, kada imamo miris?

Identifikacija pomoću mirisa tela
 

U saradnji s kompanijom ''Ilia Sistemas SL'', istraživači s Politehničkog univerziteta u Madridu razvijaju sistem ''mirisnih senzora'' koji će moći da registruje i proverava ljude samo na osnovu znoja.


S obzirom na to da se ovaj bio-tehnološki metod pokazao kao tačan u 85 odsto slučajeva, mogao bi da zameni trenutne poprilično agresivne metode za identifikaciju koje koriste raznorazne institucije.

''Ljudi kad čuju 'otisci prstiju' ili 'skeniranje oka', automatski imaju asocijaciju na kriminalni dosije, dok se skeniranje lica pokazalo kao veoma nepouzdano. Takođe, skoro svima nama se desi da kad krenemo na posao zaboravimo da sa sobom da ponesemo identifikacionu karticu. Zato bi 'čekiranje'' samo na osnovu mirisa bilo ne samo jednostavno, već i krajnje efikasno rešenje za sve'', objašnjavaju stručnjaci.

Ovo tehnološko otkriće moglo bi da nađe i svoju primenu na međunarodnim aerodromima i graničnim prelazima, odnosno da zameni pse-tragače, koji mogu da budu potencijalno agresivni kad namirišu ''sumnjivu'' osobu.

2024 © - Vesti online