Petak 19.03.2010.
13:39
Tanjug

Rusija se zadužuje sa 51,2 milijarde $

On je ukazao da će se sredstva povlačiti na stranom, ali i sa domaćeg tržišta, dodajući da su to "poprilično visoke sume" i precizirajući da se radi o "državnim pozajmicama", prenela je agencija Interfaks.


Kudrin smatra da Rusija dosta dobro prolazi kroz 2010. godinu, ali da su "rizici i dalje prisutni" i ističe da je najvažniji zadatak vlade da u naredne dve do tri godine ne dozvoli rast budžetskog deficita.


Budžetski deficit Rusije će u 2011. godini, prema najnovijim prognozama, biti na nivou od četiri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a 2012. godine tri procenta.


Kudrin je takođe najavio da će aukcija ruskih evroobveznica biti obavljena u Njujorku 21. i 22. aprila, ali nije naveo datum aukcije u Evropi.


Ruska vlada je ranije za organizatore plasmana suverenih evroobveznica odabrala banke "Barkliz Kepital", "Sitibank", "Kredi Suis" i "VTB Kapital".


Ruskim budžetom za 2010. godinu predviđeno je povlacenje stranih kredita u vrednosti do 17,8 milijardi dolara, ali je zamenik ministra finansija Dmitrij Pankin još ranije najavio da će visina pozajmica biti manja.

2024 © - Vesti online