Sreda 12.02.2014.
10:48
jutarnji.hr, blic.rs

Haos u Hrvatskoj zbog poplava

Od 18 sati sinoć do tri sata jutros na terenu je bilo 65 intervencija vatrogasnih ekipa na ispumpavanju podruma i prizemlja kuća na celom zagrebačkom području, a ponajviše u Kašini, na velikogoričkom području i u zelinskom kraju, navode iz Centra 112 Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Foto: Ilustracija
 


Velikih problema ima na lokalnim vodama u naselju Petrovina na području Velike Gorice gde poplava preti da ugroži naselje, pa vatrogasci grade nasipe. Teško je stanje i u naselju Mraclin, takođe na velikogoričkom području. Ugroženo je 50-ak kuća, nisu poplavljene ali ih je voda opkolila.


Pozivi građana nisu prestajali tokom noći i jutra pa je samo od tri do pet ujutro privaljeno 30-ak novih intervencija. Na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije angažovano je 300 vatrogasaca iz dobrovoljnih vatrogasnih društava sa istoka Zagrebačke županije, operativa Hrvatskih voda i komunalne službe.


Aktivirani su Stožeri zaštite i spašavanja Vrbovca, Brckovljana, Pisarovine i Jamnice, a u toku su i aktiviranja i drugih Stožera na području istoka Zagrebačke županije.


U Karlovačkoj županiji zasad nema većih problema za stambene i privredne objekte, osim u Vojniću gde su ugrožene farme svinja, ali će opasnost biti otklonjena stvaranjem zečjih nasipa.


Dojave o plavljenju nekoliko objekata stigle su i iz Koprivničko-križevačke županije, u Križevcima i Koprivnici te romskom naselju u Žlebicama, dok je u Sisačko-moslavačkoj županiji, na području Siska i Gvozda, u toku ispumpavanje nekolicine stambenih objekata. Na području Lekenika i Peščenice u toku je izgradnja zečjih nasipa i zatvoren je niz ulica.


Privredni objekti poplavljeni su zbog začepljenja kanala u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, u industrijskoj zoni Čazme, a najviše je ugrožena fabrika za preradu mesnih proizvoda i stanica za tehnički pregled.


Zbog poplave zatvorene pojedine državne, lokalne i županijske ulice
Kolovozi su mokri, vlažni i kllizavi u većem delu zemlje, na ulicama u gorju i duž Jadranske magistrale mogući su odroni, a zbog poplave zatvorene su pojedine državne, županijske i lokalne ulice u Zagrebačkoj, Sisačko- moslavačkoj, Karlovačkoj, Ličko- senjskoj i Koprivničko- križevačkoj županiji.

2024 © - Vesti online