Petak 19.03.2010.
13:04
Tanjug

Davutoglu: Srbija će se izviniti za Srebrenicu

Ahmet Davutoglu

Šef turske diplomatije je naglasio da su se odnosi Turske i Srbije - koje su imale skoro hiljadugodišnje neprijateljstvo - u poslednje vreme "drastično poboljšali", potvrdivši to i podatkom da se za šest meseci jedanaest puta sreo sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem.


U spoljnoj politici sadašnje turske vlade zemlje regiona, a posebno Balkan, jedan je od prioriteta, a u tom okviru posebno mesto zauzima BiH.


Ankara je u tom cilju već pokrenula i dva trilateralna mehanizma za dijalog: jedan između Turske, BiH i Srbije, a drugi između Turske,BiH i Hrvatske, kako bi se pronašla rešenja za probleme u Bosni, koja se u poslednje vreme suočava sa političkim nesporazumima koji mogu da opterete odnose između Bošnjaka, Srba i Hrvata, navode turski mediji.


Turska se u tom okviru zalaže da se Bosna i Hercegovina što pre primi u Akcioni plan NATO-a, što je preduslov za ulazak u Atlantski savez, kao i da se za građane te zemlje ukinu šengenske vize, kao što je to nedavno učinjeno za državljane Srbije, Crne Gore i Makedonije.

2024 © - Vesti online