Utorak 11.02.2014.
14:47
Beta

Nastavljeni protesti širom BiH

Demonstranti traže ostavku Nermina Nikšića
 

Okupljeni demonstranti primarno traže ostavku federalnog premijera Nermina Nikšića i formiranje prelazne vlade eksperata do izbora. Oni su poručili i da će se nakon ostavke vlade odmah razići. Nikšić je sinoć rekao da neće dati ostavku i da neće dozvoliti da zavlada bezvlašće.

SDP BiH, čiji je Nikšić član, uputio je danas u parlamentarnu proceduru izmene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kojima bi se omogućilo održavanje vanrednih izbora.

Izbori bi bili održani 60 dana od dana donošenja odluke u parlamentu BiH. Demonstranti su poručili da neće odustati od protesta dok Nikšić ne podnese ostavku.

Uz povike i zvižduke, građani danas nastavljaju da iskazuju nezadovoljstvo i nose transparente na kojima piše "Bakir je napravio raj na kostima heroja", "Fašisti siđite s vlasti", "Revizija privatizacije", "Ukidanje kantona". Građani takođe traže ukidanje 10 kantona u Federaciji BiH, reviziju privatizacije i oduzimanje nelegalno stečene imovine, zdravstveno i socijalno osiguranje za sve građane, smanjenje primanja ministrima na dve prosečne plate bez paušala i dnevnica.

Istovremeno, počelo je saniranje štete napravljene tokom demonstracija. Od jutros su radnici počeli da popravljaju krov na zgradi Vlade Kantona Sarajevo koja je udaljena oko 200 metara od zgrade federalne vlade gde se danas održavaju protesti građana. Protesti se i danas odvijaju širom BiH u Tuzli, Mostaru, Bihaću,
Zenici, Lukavcu, Kalesiji, Živinicama i drugim gradovima.

2024 © - Vesti online