Petak 19.03.2010.
12:19
Tanjug

Železnički prevoz skuplji za 16 odsto

Povećanje cena nije linearno, već je primenjen novi način njihovog formiranja, koji omogućava da na dužim relacijama cena prevoza po kilometru bude niža.


Prema novom cenovniku, za putovanje u drugom razredu putničkih vozova od Beograda do Novog Sada treba izdvojiti 288 dinara, a do Subotice 560 dinara. Karta do Niša koštaće 784, do Užica 616, a do Vranja 1.040 dinara.


Cene za rezervaciju sedišta i dodaci za vozove višeg ranga ostali su nepromenjeni.


Poskupljenje ne obuhvata prevoz u "Inter siti Srbija" vozovima, u kojima železnica, kako je saopšteno, nudi visok kvalitet usluge, sa obezbeđenim sedištem za svakog putnika.


Pored korekcije cene prevoza, od sutra će biti promenjen i način obračuna prodaje karata u vozu, pa će tako karta kupljena u vozu biti 30 odsto skuplja od redovne cene, čime se putnici stimulišu da kupe karte na blagajni. Do sada je dodatak za kupljenu kartu u vozu iznosio 120 dinara, zbog čega se dešavalo da su putnici na kraćim relacijama morali da plate dodatak skuplji od same karte.


Putnici sa karticama "SRB PLUS" i "RAIL PLUS" i sa novinarskim legitimacijama imaće pravo na popust od 30 odsto za kupovinu karata i u vozu, koji je do sada važio samo na blagajnama.


Pojedinačna karta u "Beovozu" za jednu zonu koštaće 60 dinara (do sada je koštala 45 dinara), za dve zone će, umesto 90, koštati 100, a za tri je poskupela sa 140, na 200 dinara.


Cena mesečnih pretplatnih karata za zaposlene povećana je na 1.500 dinara, dok će povlašćene kategorije putnika (đaci i penzioneri), pretplatne karte umesto dosadašnjih 600, plaćati 800 dinara.


"Železnice Srbije" sutra prvi put uvode naplaćivanje kazne od 5.000 dinara putnicima koji izbegavaju da plate kartu u vozu. Ukoliko se uplata obavi u roku od 15 dana, iznos kazne smanjuje se na 2.000 dinara, a u slučaju da putnik dugovanje ne izmiri u roku od 30 dana, naplata će biti izvršena sudskim putem, a iznos će biti uvećan za sudske troškove, istaknuto je u saopštenju.

2024 © - Vesti online