Petak 19.03.2010.
11:44 >> 14:06h
Tanjug

Ekološke takse od aprila

Dulić je na skupu u Privrednoj komori Srbije, kome prisustvuje veliki broj privrednika, predstavnika ministarstva i komore, kazao da ekološke takse, koje su predviđene uredbom, postoje svuda u svetu i da su najjeftinije u celom regionu.


Ministar je rekao da sredstva od ekoloških taksi neće ići direktno kao budžetski prihod nego će biti namenjene za projekte upravljanja otpadom.


"Prikupljena sredstva od ekoloških taksi će se direktno vratiti industriji za poslove upravljanja otpadom", rekao je Dulić.

Više privrednika i proizvođača proizvoda od metala, ali i drugih proizvoda koji će u budućnosti postati otpad istakli su da će, zbog ekološke takse, morati da povećaju cene svojih proizvoda od 15 do 20 odsto.


Ministar Dulić, međutim, ne deli njihovo mišljenje: "Nije tačno da će mnogi uređaji poskupeti dvadeset odsto zbog ekoloških taksi. Tačno je da je ekološka taksa samo nekoliko procenata u odnosu na cenu. Postoje različiti proizvodi koji će poskupeti, ali nijedan proizvod ne treba da poskupi toliko da to utiče na standard građana".

On je dodao i da će se svako ko bude mnogo podigao cenu, suočiti sa problemom konkurentnosti svog proizvoda.

Dulić je naglasio da sve zemlje Evrope imaju ekološku taksu, sem Bosne i Hercegovine i Moldavije.

2024 © - Vesti online