Ponedeljak 10.02.2014.
19:02
Beta

Ministri EU: Zabrinuti smo zbog BIH

Haos u Bosni i Hercegovini (Foto: Arhiva)
 

Pojedini ministri su tražili da se stanje u BiH što brže i temeljno sagleda jer očigledno nije jasno koje su razmere i vrsta bunta u BiH. Izvori u Evropskoj komsiji rekli su agenciji Beta da je socijalna buna u BiH očito rezultat dugogodišnjeg lošeg upravljanja ekonomijom, što je dovelo do visoke nezaposlenosti i paralize delova privrede.

To je, po oceni izvora agencije Beta, i posledica nerešavanja institucionalnih problema u BiH.

Na pitanje da li je se to može porediti i sa socijalnom i političkom pobunom u Ukrajini, odgovor je glasio da su to potpuno različite društvene i političke situacije, iako je tačno da je deo nezadovoljstva i u BiH izazvan visokom nezaposlenošću, korupcijom i
lošim vođenjem privrede.

Na pitanje da li ostavke nekih zvaničnika u BiH znače da može doći i do promene u političkoj klasi, odnosno da ljudi ne veruju bar delu političara, izvor iz Evropske komisije je rekao da je rano da se izvlače takvi zaključci, iako ostavke govore same po sebi.

U diplomatskim krugovima u Briselu se tvrdi da u EU postoje i sumnje da je do socijalne bune u BiH moglo doći i uz saglasnost s nekim spoljnim činiocima. Povodom izjave visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da bi, ako stanje u BiH eskalira, eventualno trebalo razmisliti o slanju trupa EU, u EK su agenciji Beta ponovili da Incko nije predstavnik EU u BiH, kao i da isključivo vlade zemalja EU, uz dogovor sa NATO, odlučuju o bilo kakvom dodatnom upućivanju ili angažovanju trupa u BiH u sklopu
operacije Altea.

Raspravu o situaciji u BiH ministri spoljnih poslova EU mogli bi nastaviti i tokom popodneva, posle razmatranja drugih planiranih tema.

2024 © - Vesti online