Ponedeljak 10.02.2014.
15:39
Beta

"Šopen" i "Bitlsi" na barikadama u Kijevu

Performans u Kijevu
 

Na klaviru u žutoj i svetlo-plavoj boji, nacionalnim bojama Ukrajine, svirali su pevačica Ruslana, animator protesta na kijevskom Trgu Majdan (nezavisnosti), jedan maskirani pijanista i nekoliko mladih demonstranata.

Policija, koja se nalazila s druge strane barikade u ulici Gruševski, mestu velikih sukoba između policije i demonstranata tokom kojih su poginule četiri osobe, uzvratila je veoma glasnim puštanjem ruske pop muzike.

Slični koncerti su održani danas u devet ukrajinskih gradova. "Klavir je postao simbol revolucije i mirnog protesta. Ima različitih mišljenja u našoj zemlji, a mi želimo da se ujedinimo uz pomoć sigurnih vrednosti kao što je umetnost", rekao je inicijator te
muzičke kampanje Markijan Maceh.

"Zatim ćemo se boriti za poštene sudove, poštene izbore i za policiju koja će biti na strani naroda", dodao je Maceh. Ukrajinu već skoro tri meseca potresaju protesti protiv vlade, izazvani odbijanjem predsednika Viktora Janukoviča da potpiše sporazum o pridruživanju EU, i umesto toga s Rusijom potpiše sporazum od 15 milijardi dolara zajma.

2024 © - Vesti online