Ponedeljak 10.02.2014.
13:52 >> 14:47h
Srna

Demonstranti: Jedina nam je nada da padne Vlada

Demonstranti blokirali Ulicu maršala Tita (Foto: Arhiva)
 

Neki od demonstranata nose ratne zastave takozvane Armije BiH, ali za sada je situacija mirna i nema incidenata.

Na jednom od transparenata piše "Jedina mi nada - da padne Vlada", a istaknuti su i oni na kojima su poruke protiv pljačkaške privatizacije preduzeća u FBiH.

Kod zgrade Predsedništva BiH oko u 13.00 časova zvanično je počeo protest na kojima okupljeni traže ostavku kantonalne i federalne vlade.

Protesti su organizovani širom zemlje. Na Španskom trgu u Mostaru je 1.000 demonstranata zatražilo ostavke Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), ali i ostalih kantona, gradonačelnika Mostara, drugih načelnika, kao i ostavke Vlade Federacije BiH i Predsedništva BiH.


Na trgu bile su prisutne jake policijske snage, među kojima je Specijalna jedinica MUP-a HNK, a okupljeni su u više navrata pozvali na mirne demonstracije i nesukobljavanje sa policijom. U svojim zahtevima demonstranti su izneli i formiranje nestranačkih vlada, te nepreduzimanje policijskih mera protiv ljudi koji protestuju i puštanje onih koji su uhapšeni.

Oko hiljadu demonstranata okupilo se danas ispred zgrade Vlade Distrikta Brčko, tražeći ostavku gradonačelnika i njegovog kabineta. Gradonačelnik Brčkog Anto Domić i predsednik Skupštine Distrikta Đorđe Kojić, koji su u zgradi Vlade, pozvali su predstavnike demonstranata na razgovor.

Do susreta predstavnika vlasti i predstavnika demonstranata nije došlo jer su okupljeni građani podeljeni na one koji žele pregovore, i one koji su protiv bilo kakvih pregovora, tražeći da Vlada tog distrikta odmah podnese ostavku.

2024 © - Vesti online