Ponedeljak 10.02.2014.
13:02 >> 17:31h
Beta

Oslobođen Mihalj Kertes

Foto: Ilustracija

Kertes je zbog zloupotrebe službenog položaja bio pravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora, jer je od sredine 1994. do 5. oktobra 2000. godine deo novca carine, bez pravnog osnova, dao pojedinim preduzećima, a oko 38 miliona nemačkih maraka bez odobrenja Narodne banke Jugoslavije izneo na Kipar.

Tu pravosnažnu presudu prošle godine je ukinuo Vrhovni kasacioni sud i naložio Apelacionom sudu da ponovo razmotri žalbe, a taj sud je odlučio da se Kertesu ponovo sudi. Glavni pretres ponovljenog suđenja završen je 6. februara ove godine.

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević najavio je da će se žaliti na odluku Specijalnog suda.


Radisavljević je izjavio za B92 da će Tužilaštvo sačekati pisani otpravak presude, posle čega će uložiti žalbu nadležnom sudu.

Transparentnost Srbija saopštila je da je obustavljanje postupka protiv Kertesa zbog apsolutne zastarelosti ozbiljna opomena svima koji osmišljavaju i sprovode borbu protiv korupcije u Srbiji.

"Ne sporeći zakonitost konkretne odluke suda, ostaje činjenica da je ova odluka još jedan bolan podsetnik na to da je broj ispitanih sumnji i pokrenutih optužnica za ogromne zloupotrebe službenog položaja počinjene u periodu 1990-2000. izuzetno mali, a broj osuđenih za te zloupotrebe zanemarljiv", navela je Transparentnost Srbija u saopštenju.

2024 © - Vesti online