Ponedeljak 10.02.2014.
08:00
Stil

Ne vežbajte praznog stomaka

Mali obroci pre i nakon treninga treba da budu hranljivi, ukusni i da zadovoljavaju sve vaše potrebe.

Ne vežbajte ako ste gladni, može da vam bude loše
 

Pre treninga ne bi trebalo da unosite masti jer se one sporo vare. Međutim, korisno je znati da esencijalne masti podižu i održavaju nivo testosterona - ključnog hormona za izgradnju mišića, a ove masti možete uneti preko tunjevine ili jaja.

Jaja

Jedno jaje ima oko 72 kalorije, 1,6 grama zasićenih masti, lutein i vitamine A i B12. Većina hranljivih materija nalazi se u žumancetu, ali jedite i belance i žumance kako biste iskoristili sve dobrobiti jajeta za organizam.

Supa od paradajza

Lagana i sveža paradajz supa može da se jede ne samo kao predjelo, nego i kao međuobrok. Paradajz je dobar izvor vlakana, vitamina A i C i kalijuma, koji se nalazi u većini sportskih pića jer pomaže organizmu da održi ravnotežu tečnosti i deluje kao zaštita od grčeva.

Voće i jogurt

Sveže voće daje organizmu ugljene hidrate neophodne za brzu dozu energije. Voće poput ananasa, narandže i kivija puno je vitamina C, koji je potreban zglobovima i vezivnom tkivu. Nekoliko sati pre treninga napravite salatu od voća s jogurtom, a sve "začinite" s malo orašastih plodova.

Sveža salata

Obična salata čini jedan super obrok! Na primer, jedna šolja graška ima oko 35 kalorija, a odličan je izvor magnezijuma, koji pomaže u izgradnji mišića i ojačava kosti. Napravite salatu od svežeg povrća, a za dodatak kalcijuma na vrh narendajte malo parmezana.

2024 © - Vesti online