Petak 19.03.2010.
12:02

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Atanasije sprema kaznu buntovnicima

Protiv smene vladike Artemija: monasi protestuju ispred Patrijaršije u Beogradu
 

S obzirom na to da su, kako se kaže, u Crnoj reci pocepali Atanasijev poziv, a u Svetim arhangelima odbili da ga prime, snosiće "kanonske posledice svoga crkvorazornog buntovništva i širenja uznemirenja i raskola po nedužnom narodu ove eparhije i izvan nje".

Navodi se takođe da ovi monasi "sopstvenu nečistu savest zbog nepoštovanja kanonskog poretka Crkve i samim tim gaženja svojih monaških zaveta, proglašavaju za ugroženost, a ustvari upravo oni, njih tridesetak, u odnosu na daleko veći broj kanonski urednog i monaški poslušnog muškog i ženskog monaštva na Kosovu i Metohiji, jesu ti koji ugrožavaju pravi monaški poziv i život na Kosmetu".
 

Kao moguće kanonske mere, stručnjaci crkvenog prava navode "opomenu kao najblažu i raščinjenje kao najtežu kaznu za monahe koji otkažu poslušnost nadležnom episkopu". Objašnjavaju da "u prvoj instanci sudi eparhijski, a u drugoj i najvišoj Veliki crkveni sud".
 

U manastiru Sveti arhangeli, "Vestima" je potvrđeno da su monasi odbili da prime poziv vladike Atanasija, a koji im je doneo arhijerejski namesnik prizrenski, zato što, kako su kazali, oni čekaju "odluke Svetog arhijerejskog sabora o Eparhiji raško-prizrenskoj".
 

Vladika Atanasije najavio je da će u subotu doći da bogosluži u crkvi posvećenoj Bogorodici Ljeviškoj u Prizrenu i da će posetiti manastir Sveti arhangeli.

2024 © - Vesti online