Nedelja 09.02.2014.
14:55
Srna

Lekari čekaju posao preko šest godina

Organizatori automatske obrade podataka na posao čekaju prosečno 6,5 godina, približno i lekari opšte medicine, dok stomatolozi do prvog zaposlenja sačekaju 5,8 godina.

Foto: Ilustracija
 

U Srbiji ima 769.546 nezaposlenih, od čega 27,2 odsto čine mladi, a od ukupnog broja nezaposlenih 78.000 su visokoobrazovani - tačnije 10,14 odsto. Više od četiri godine nezaposleni su organizatori zaštite na radu, istoričari umetnosti, inženjeri geologije, metalurgije, dok skoro četiri godine na posao čekaju politikolozi.

Među onima sa završenom srednjom školom, koji čine i najveći deo nezaposlenih, više od sedam godina bez posla su rukovaoci hemijskih uređaja i mašina, veterinarski laboranti, prodavci mješovite robe, prenose beogradski mediji.

Nešto manje od sedam godina u proseku zaposlenje čekaju oni koji se bave specifičnim zanimanjima, poput tehničara pletenja, predenja, kao i poštari. Prema podacima NSZ, među svršenim srednjoškolcima u dužem vremenskom periodu beleži se nešto veća potražnja za autotroničarima, mehatroničarima, knjigovođama i računovođama. Malo veća potražnja je zdravstvenih negovateljica, medicinskih sestara, a traže se i kozmetičari.

Sa završenom višom školom i fakultetom najtraženiji su inženjeri elektrotehnike, IT stručnjaci, inženjeri elektronike, mašinstva i građevine sa odgovarajućim licencama, matematičari, nastavnici stranih jezika, lekari sa odgovarajućim specijalizacijama - anesteziolozi, kardiolozi, oftalmolozi, ginekolozi, farmaceuti, kao i stručnjaci za finansije.

2024 © - Vesti online