Nedelja 09.02.2014.
00:17
Srna

Dodik: U RS nećete moći ovako da rušite

Polupaće pola Bosne, ali Srpska nasesti neće, upozorava Dodik
 

"Očigledno je da samo ekonomski i socijalni problemi u FBiH nisu zapalili zgrade tri kantonalne vlade, već je reč o političkom projektu koji bi trebalo da eskalaciju događaja iz FBiH na neki način transferiše prema Republici Srpskoj", rekao je Dodik.
 

Samo mirni protesti


Dodik je napomenuo da u Republici Srpskoj svako ima pravo da na demokratski i zakonit način izrazi nezadovoljstvo, ali da se neće tolerisati rušilački pohodi.


"Želim da kažem građanima Republike da smo odlučni da sprečimo vandalizam i huliganstvo, i to neće proći kod nas. Mi smo godine uložili da napravimo stabilnu Republiku u bezbednosnom smislu i neće sada proći nikakvi huligani ili neki strani plaćenici koji pokušavaju da sada pridobiju pažnju javnosti", poručio je Dodik.

On je najavio da će to upravo biti i jedna od glavnih tema njegovog sastanka sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, u kojem će učestvovati i predsednik SDS-a Mladen Bosić.


"Dok sam boravio u Rusiji, telefonom sam se čuo sa gospodinom Vučićem i tada smo se dogovorili da razgovaramo o ovoj situaciji. I u drugim zemljama u regionu, pa i u Srbiji, ima socijalnih problema, ali tamo niko ne pali institucije i sve se pokušava rešiti na miran i korektan način. To je ono što i Srpska treba da čini", istakao je Dodik.


"Mi smo još ranije upozoravali na potrebu da Srbija bude više uključena kao potpisnica i u tom kontekstu i vidim sutrašnji sastanak", rekao je Dodik.


Napomenuvši da će se na sastanku sa Vučićem više pričati o situaciji u FBiH nego o Srpskoj, Dodik je ocenio da je u Federaciji BiH poslednje četiri godine potpuno izgubljena kontrola vlasti i situacija ni po čemu ne liči na stabilnost koju ima Republika Srpska.


On je istakao da poslednja dešavanja u Federaciji BiH potvrđuju da se problemi pokušavaju preneti u Srpsku. "Svaka destabilizacija institucija Republike Srpske apsolutno direktno utiče na destabilizaciju same Republike i mislim da se to moglo najbolje videti u jučerašnjem nastupu Zlatka Lagumdžije, koji vapi da se u Srpskoj nešto desi", rekao je Dodik.


On ističe da je to najbolje svedočanstvo o onome što se uporno govorilo, a to je da će se "polupati pola FBiH samo da se izazove destabilizaciju i u Srpskoj". "To je njima glavni i definitivni cilj i nesumnjivo je da je taj žal Lagumdžije za problemima u Srpskoj i protestima vidljivo iskazan jučerašnjom izjavom i potvrđuje da stoje i iza ovih protesta", upozorio je Dodik.

Osvrćući se na stavove evropskih parlamentaraca, poput Doris Pak i Jelka Kacina, koji je rekao da je "protestima u Tuzli BiH krenula ka Evropskoj uniji", Dodik je poručio da Republici Srpskoj ne treba EU ako su stavovi poput Kacinovog ono što ona donosi. "Videli smo i da Doris Pak pokušava nekim izjavama i ocenama da popravi sebi ugled pred biračkim telom pre izbora za Evropski parlament", rekao je Dodik.

2024 © - Vesti online