Subota 08.02.2014.
21:34
danas.hr

Pobuna u Kanadi: Kanađani otpušteni zbog "jeftinih Hrvata"


Kanadski sindikati ogorčeni zbog uvoza jeftinih radnika
 

Više od 60 kanadskih radnika na jednom naftnom projektu u Alberti nedavno je dobilo otkaz bez ikakvog objašnjenja, da bi naknadno saznali da će ih zameniti "jeftini radnici iz Hrvatske" koji su u tom trenutku već prolazili obuku, pišu kanadski mediji.

Slučaj je podigao veliku prašinu jer su radnici iz Hrvatske, navodno, dovedeni u okviru programa lokalne vlade za pomoć delatnostima u kojima postoji nestašica radne snage. Ispostavilo se da je naftna kompanija odlučila da pomoć lokalnih vlasti iskoristiti kako bi smanjila svoje troškove. Ministarstvo rada Alberte je najavilo istragu.

Sindikati kažu da su kanadski radnici plaćeni 36 dolara na sat, dok su Hrvati za isti posao dogovorili 18 dolara po satu. Za radnike koji dolaze iz Hrvatske to je i dalje veoma dobra satnica, ali za rođene Kanađane ispod svakog minimuma. Kanadski sindikati upozoravaju da mnoge kompanije zloupotrebljavaju izdavanja privremenih radnih dozvola kako bi se domogle jeftinijih radnika, kojima plaćaju i 50 odsto manje dnevnice.

Kompanija je objavila da će otpušteni kanađani biti primljeni nazad na posao, a da su uvezeni radinici bili namenjeni za neki drugi projekat.

2024 © - Vesti online