Četvrtak 18.03.2010.
21:29
Vestionline

Perišić molio Mladića da prekine napad

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, general Perišić optužen je za pomaganje i podržavanje zločina nad nesrbima u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici 1993-95.

Svedok Milenko Jevđović koji je bio komandant bataljona veze u Drinskom korpusu VRS, izjavio je danas da ga je u aprilu 1994, dok je bio na komandnom mestu u Rogatici, pozvao general Perišić i zatražio da razgovara sa Mladićem, prenose beogradski mediji.

Pošto je komandant VRS bio na terenu i nedostupan, Perišić je od Jevđovića, po njegovim rečima, zatražio da Mladiću prenese molbu da "obustavi dalja dejstva" u napadu VRS na Goražde.

Kako je svedok rekao, general Perišić je Mladiću poručio i da on "trpi jak pritisak političkog rukovdstva SR Jugoslavije" da se ofanziva zaustavi i spreči ulazak VRS u Goražde.

"Mladić je uveče došao i rekao mi: 'Ako budu zvali, reci da me nisi našao'", posvedočio je Jevđović.

Pre Perišića, Mladića su, istog dana, telefonom tražili i iz kabineta tadašnjeg predsednika SRJ, ali im je Jevđović, po sopstvenim rečima, odgovorio da je do Mladića nemoguće doći.

O pritiscima iz Beograda, Jevđović je tog dana, kako je rekao, dobio obaveštenje i iz Glavnog štaba VRS u Han Pijesku.

Optužnica protiv generala Perišića zasnovana je na tvrdnji da su vojske RS i Republike Srpske Krajine bile pod njegovom efektivnom kontrolom, odnosno da su bile jedinstvena oružana snaga sa VJ.

2024 © - Vesti online