Subota 08.02.2014.
11:01 >> 14:26h
Beta, Srna

Posle nereda u BiH mirno i opustošeno

U Tuzli je policija celu noć obezbeđivala zgrade opštine i Vlade Kantona koju su juče demonstranti zapalili.

Detalj sa demonstracija u Tuzli
 

Visina materijalne štete koja je nanesena paljenjem javnih institucija nije poznata.

Neprocenjiva šteta pričinjena je u Sarajevu, gde je goreo Arhiv Bosne i Hercegovine kada su uništeni važni istorijski dokumenti, a najviše su stradali dokumenti iz perioda austrogarske vladavine, 1878-1918.

 

Kao što ni prethodnih dana protesti nisu najavljivani, ni danas nije poznato hoće li danas ponovo biti okupljanja građana.

Ne zna se visina materijalne štete
 

Sve kulturne i sportske manifestacije u Federaciji BiH su otkazane, kao i početak otvaranja 30. međunarodnog festivala Sarajevska zima.

 

Protesti građana počeli su pre tri dana u Tuzli, gde su eskalirali sukobi policije i demonstranata, a zatimi su se proširili na više gradova u FBiH u znak podrške obespravljenim radnicima iz Tuzlanskog antona, ali i kao izraz opšteg nezadovoljstva trenutnom situacijom u zemlji.

Zadržano 5 od 38 privedenih huligana

Policija Hercegovačko-neretvanskog kantona identifikovala je 38 osoba, koje su se  najviše isticale u neredima u Mostaru, a nakon saslušanja njih pet je zadržano, dok su ostali pušteni kućama, izjavio je portparol kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srećko Bošnjak.


On je potvrdio da je u Policijsku upravu Mostar priveden i predsednik Unije nezavisnih sindikata Federacije BiH Josip Milić, koji je nakon saslušanja pušten na slobodu.

Na primedbe zašto policija nije na vreme intervenisala i sprečila divljanje huligana, Bošnjak je rekao novinarima da je za upotrebu specijalne policije nadležan komesar, koji još nije imenovan, zbog političkih "prepucavanja".

"Nakon što su huligani napali policiju, došlo je do policijske intervencije. Primena sile bila je u zakonskim okvirima", napomenuo je Bošnjak.

Povređena 144 policajca, od kojih 12 teže: "Ne napadajte policiju"

 

U nemirima pred Vladom Kantona Sarajevo i zgradom Predsedništva BiH povređena su 144 policajca, od kojih 12 teže, dok je šest policijskih službenika zadržano na bolničkom lečenju, saopšteno je iz Sindikata kantonalne policije.

 

"Većina nastalih povreda je uzrokovana skromnom materijalno-tehničkom opremljenošću policije", navodi se u saopštenju u kojem se pozivaju građani da se, prilikom učestvovanja u bilo kojem obliku protesta, uzdrže od destruktivnih i rušilačkih akcija, a naročito od bilo kakvih fizičkih aktivnosti usmerenih prema kantonalnim policijskim službenicima.

2021 © - Vesti online