Subota 08.02.2014.
09:15
Srna

"Cilj je izazvati rat u Mostaru"

"Nisu to nezadovoljni građani već huligani, nacionalno i politički instruisana grupa" (Foto: Arhiva sa demonstracija u Bosni)
 

U saopštenju sa vanredne sednice Predsedništva Odbora navodi se da je juče "organizovana grupa od 350 huligana koji su iz istočnog dela Mostara prešli u zapadni u svom anarhističkom pohodu" zapalila zgrade Vlade HNK, Gradske većnice, Gradske uprave, Doma HDZ-a BiH, Skupštine HNK, te nekolicine vozila građana Mostara.

"Posebno želimo da ukažemo na činjenicu da ta grupa koju su pojedini mediji do sada identifikovali s nezadovoljnim građanima, nema nikakve veze s njima, nego je reč o nacionalnoj i politički instruisanoj grupi kojoj je cilj bio da uvede grad Mostar u međunacionalne sukobe i ratno stanje", ističe se u saopštenju HDZ-a BiH.

Iz te stranke dodaju da je reč o "klasičnom državnom udaru" na institucije nastale iz Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma, a "s ciljem rušenja federalnog ustrojstva Federacije BiH i kantonalnih institucija vlasti".

* Vatre gorele, Bosna razrušena

* BiH: Izgoreli najvredniji dokumenti, šteta neprocenjiva

"Uzvicima `Ovo je Bosna!` u centru Mostara, Hrvatima u Mostaru i BiH poslata je vrlo jasna politička poruka. Reč je o pomno izabranim političkim ciljevima o čemu jasno govori i činjenica da se na meti vandala nije našla nijedna zgrada federalnih institucija vlasti", navode iz HDZ-a BiH.

Iz kantonalnog odbora stranke najoštrije su osudili vandalski čin napada na institucije koje su smeštene u gradu Mostaru, kao i potpuno inertno ponašanje pripadnika MUP–a HNK, "koji su nijemo posmatrajući ove vandalske događaje omogućili da grad Mostar liči na ratno poprište".

"Pozivamo građane Mostara, HNK, Hrvatice i Hrvate, da ne nasedaju na laži, spinove i političke kuhinje koje sve što se danas dogodilo žele da opravdaju i prikažu kao bunt obespravljenih građana", navodi se u saopštenju i ističe da je  pravo na mirne proteste demokratsko pravo koje je HDZ BiH uvek podržavala, ali da "ne može podržati vandalizam i anarhiju koja je danas rezultirala desetinama miliona štete, koja će još više opteretiti i ovako tešku finansijsku situaciju".

2024 © - Vesti online