Petak 07.02.2014.
23:46
Srna

BiH: Izgoreli najvredniji dokumenti, šteta neprocenjiva

Protesti u Sarajevu ne jenjavaju
 

''Ta građa koja nije stradala u tri rata, u Prvom i Drugom svetskom, te u ovom poslednjem, izgorela je evo danas. Jedino što u ovom trenutku mogu reći je da je ovo ogromna kulturna sramota. Kada arhivi gore to je kulturna sramota jednog društva. Ne može se utvrditi vrednost te arhivske građe", rekao je Zahirović.

On je za portal "Kliks" rekao da će se prave razmere štete znati tek u narednim danima, i da su izgoreli najvredniji dokumenti koji su sačuvani u ratovima.

"Zapaljen je jedan od depoa Arhiva BiH. U njemu je, nažalost, smeštena najvrednija građa i fondovi kojima je Arhiv raspolagao. Sad po sećanju mogu reći da su to: Zbirka poklona i otkupa, Zbirka personalnih dosijea, novopreuzeti fond Doma za ljudska prava BiH u kojem je 40.000 dosijea, zatim mikrofilmovi iz raznih arhiva, kopije iz bečkih arhiva, dokumentacija Komisije za utvrđivanje ratnih zločina iz Drugog svetskog rata, arhiv koji se odnosi na Višu sudačko-šerijatsku školu u BiH...", kaže Zahirović.

Veći deo ovog Fonda je potpuno izgorio, a za nešto od ovoga se u Arhivu nadaju da će možda moći spasiti konzervacijama. Nemoguće je od dima još tačno videti šta se eventualno može spasiti.

Huligani koji su učestvovali na demonstracijama u Sarajevu zapalili su danas, međ ostalim, i zgradu Predsedništva BiH u kojoj je smešten Arhiv BiH.

2024 © - Vesti online