Petak 07.02.2014.
17:21
Beta

Uklonjena poternica za Milovanovićem, čeka se stav BiH

Manojlo Milovanović u Haškom tribunalu na suđenju Radovanu Karadžiću (Foto: Arhiva)
 


"MUP RS dobio je odgovor od generalnog sekretarijata Interpola u Lionu da je poternica uklonjena i da je BiH dat rok do 24. februara da iznese svoj stav o navedenoj poternici", rekla je portparolka MUP RS Mirna Šoja.


Hrvatska je 7. januara raspisala međunarodnu poternicu za Milovanovićem koga tereti za ratni zločin nad civilnim stanovništvom. Generalni sekretarijat Interpola je objavio da je 24. januara za Milovanovićem raspisana crvena poternica.

Savetnik ministra bezbednosti BiH Damir Arnaut u četvrtak je izjavio da nije jasno po kojem je osnovu Interpol u Lionu raspisao crvenu poternicu za Milovanovićem.


"Interpol nikad nije dostavio zahtev za određivanje BiH o raspisivanju crvene poternice u skladu sa rezolucijom iz Dohe, koja jasno kaže da će crvene poternice biti raspisane u slučajevima genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti, osim ako se tome usprotivi država čiji je državljanin lice za kojim je raspisana poternica", kazao je Arnaut.

Manojlo Milovanović je tokom rata u Bosni i Hercegovini bio načelnik Generalštaba Vojske RS. Bio je ministar odbrane Republike Srpske od 1998. do 1999. godine.

2024 © - Vesti online