Subota 08.02.2014.
04:17
Beta

"Doktor Haus" spasio nemačkog pacijenta

Istinito spasavanje po scenariju iz serije: Doktor Haus
 

Slučaj 55-godišnjeg Nemca, koji je oboleo od neobjašnjive srčane insuficijencije, bio je nerešiv, dok se specijalista sa Univerzitetske klinike u Marburgu Jirgen Šefer nije setio jedne epizode "Doktora Hausa" u kojoj se pominje sličan slučaj čiji je uzrok bolesti bilo trovanje kobaltom.

"Tražeći uzrok simptoma pacijenta i sećajući se jedne epizode 'Doktora Hausa' koji je ovde korišćen u pedagoške svrhe, posumnjali smo na trovanje kobaltom", rekao je Šefer i dodao da pacijent nije imao ranije srčanih problema već proteze na oba kuka.

Posle sumnje na trovanje, lekari su snimile kukove i otkrili tragove odpada metala u predelu kuka, a rezultati analize krvi i urina su potvrdili prisustvo kobalta i hroma, metala koji se koriste za izradu proteza.

Šefer je rekao da je poznato da trovanje kobaltom može da izazove kardiomiopatiju, ali se to odnosilo samo na radnike koji su u neposrednom kontaktu s tim metalom.

Kada je pacijentu zamenjena proteza izlečeno je i srce, rekao je Šefer i dodao da dobro smišljena televizijska serija može da spasi život, ne samo da bude zabavnog i edukativnog karaktera.

Serija "Doktor Haus", koga glumi Britanac Hju Lori, govori o bolničkom lekaru Gregoriju Hausu koji koristi nekonvencionalne metode i često nailazi na  erazumevanje svojih mladih saradnika. Lori je za ulogu Hausa dobio dva Zlatna globusa.

2024 © - Vesti online