Petak 07.02.2014.
08:49
Beta

"Nikad bolji odnosi Srbije sa zemljma bivše SFRJ"

Ivan Mrkić, šef srpske diplomatije
 

"Bilo je dosta problema, ali odgovorni političari moraju da gledaju napred i da stavljaju u prvi plan teme koje nas u sopstvenom razvitku spajaju", rekao je Mrkić novinarima, posle Konferencije o Strategiji EU za jadransko-jonski region.

On je naveo da je došao u Atinu da pruži podršku strategiji čiji cilj je povezivanje i prosperitet jadransko-jonskog regiona. "Srbija kao zemlja koja je počela pregovore sa Unijom, kroz stvaranje ovog regiona vežba na koji način funkcioniše EU", kazao je Mrkić.

On je ocenio da je jadransko-jonski region, koji treba da funkcioniše bez obzira na to da li su njegove članice pripadnice EU ili ne, "komplementaran cilju da sve zemlje regiona jednog dana budu u EU".

Poručio je da Srbija učestvuje u svim regionalnim okupljanima. "Mi smo tu da damo primer ostalima u regionu, ali i da budemo dokaz, da region poput našeg treba primiti u šire društvo, kako se popularno kaže - evropsku porodicu", rekao je Mrkić.

On je dodao da razlika između jadransko-jonske strategije i drugih regionalnih inicijativa može da se sagleda "sa čisto materijalne strane". "Brže ćemo osetiti napredak u ovoj strategiji, jer iza nje stoji EU, što podrazumeva i bolje finansijske aranžmane", ocenio je srpski ministar i dodao da je kada je reč o inicijativama u regionu zapadnog Balkana "sve skromnijeg obima".

2024 © - Vesti online