Četvrtak 06.02.2014.
21:30
Beta

Vulin pozvao međunarodnu zajednicu da ostane na Kosovu

Aleksandar Vulin

"Vlada traži da međunarodna zajednica uspostavi vladavinu prava za sve. Spaljuju kuće, pljačkaju domaćinstva, povratnike fizički napadaju, kradu im mehanizaciju. Tragično je što i uz prisustvo međunarodne zajednice nije pronađen nijedan počinilac paljevina i nasilja nad Srbima, a šta će biti ako međunarodna zajednica ode", upitao je Vulin prilikom posete selu Klinavac kod Kline.

Vulin je naveo primer povratnika kome je ukraden med, a on je morao da na sudu dokazuje da nije sam sebi ukrao med. "Ne možemo da garantujemo da neće biti još paljevina, pljačke i da neće biti nekažnejnog nasilja", rekao je Vulin.

Vulin je naveo da je međunarodna zajednica odgovorna jer se Srbi ne vraćaju na Kosovo i jer odlaze i oni koji su se vratili. "Međunarodna zajednica je preuzela obavezu da svi proterani sa Kosova i Metohije budu vraćeni. Prema Srbima ta obaveza nije ispunjena", rekao je Vulin.

Vulin je ponovio zahtev međunarodnoj zajednici da omogući da se uhapšeni predstavnici kosovskih Srba brane sa slobode i da se prema Srbima i Albancima primenjuju isti kriterijumi.

Vulin je zatražio da se sa slobode brane Oliver Ivanović, Dragan Delibašić, Laza Lazić i Žarko Veselinović. Ministar je naveo da je čuo glašine o postojanju spiskova prema kojima će navodno biti još hapšenja na severu Kosova i da je to pitanje postavio Euleksu i da čeka njihov odgovor.

2024 © - Vesti online