Četvrtak 06.02.2014.
23:32
Beta

"Zločine činile paravojske i specijalci"

Radovan Karadžić u sudnici Haškog tribunala
 

Svedok koji je tada bio pripadnik policije, a kasnije i Službe državne bezbednosti Republike Srpske, potvrdio je, međutim, da su u zlodela u logorima Omarska i Keraterm bili umešani i pripadnici "specijalne jedinice" Centra službi bezbednosti (CSB) iz Banjaluke, zbog čega je ta jedinica raspuštena jula 1992, a 40 njenih
pripadnika "uklonjeno" iz službe.

Sudija ukorio Karadžićevu odbranu

Predsedavajući sudija O-gon Kvon ukorio je Karadžićevu odbranu zbog toga što je objavila izjavu bivšeg komandanta VRS Ratka Mladića, koju je on nameravao da pročita, umesto svedočenja, na procesu Karadžiću, 28. januara, ali mu sudije to nisu dozvolile. Novinari u Tribunalu su dobili tu izjavu koja je odmah proglašena poverljivom što je sprečilo izveštavanje o njenom sadržaju.

Budući da ti "specijalci", po svedoku, nisu prošli nikakvu obuku, u banjalučkom CSB potom je odlučeno da se u specijalnu jedinicu primaju samo specijalno obučeni policajci. "Većina ih je bila savesna i nisu činili zločine", izjavio je KDZ-426, skrivenog lika i elektronski izmenjenog glasa.

Da su zločine u "istražnim centrima Omarska i Keraterm" počinile paravojske, zaključila je, kako je precizirao svedok, posebna komisija CSB Banjaluka, posle čega su te formacije "raspuštene".

Optužnica Karadžića (68) koji je bio predsednik RS i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, između ostalog tereti za progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva iz 20 opština u BiH. U opštini Prijedor, taj progon je, po optužnici, imao razmere genocida.

U unakrsnom ispitivanju, tužiteljka Katrina Gustavson predočila je svedoku da je "specijalna jedinica CSB Banjaluka bila poznata po zločinima" za koje niko od njenih pripadnika nije odgovarao. "Ne bih se složio... Četrdeset pripadnika bilo je udaljeno", odgovorio je KW-426.

Tužiteljka je svedoku citirala depešu šefa policije u Prijedoru Sima Drljače, kojom je banjalučki centar informisao da "specijalci" "samostalno hapse, maltretiraju zarobljenike u Omarskoj" i "pljačkaju tokom operacija čišćenja" u prijedorskim selima. "Vi za to krivite paravojne formacije?", pitala je zastupnica optužbe svedoka.

KW-426 odgovorio je da su se "s nekim nesavesnim pripadnicima" specijalne jedinice "pomešale paravojne formacije koje su činile nezakonite radnje, a nisu bili ni vojska, ni policija". Zbog toga je naknadno "doneta odluka da se formira jedna specijalna jedinica na nivou RS".

Svedok je sugerisao i da je, usled sukoba vrha prijedorske i banjalučke policije, šef policije u Prijedoru Simo Drljača pripisao specijalnoj jedinici i sve što su učinili njegovi ljudi. Suđenje Karadžiću nastavlja se u utorak, 11. februara.

2024 © - Vesti online