Četvrtak 06.02.2014.
13:42
Z. M. - Vesti

Prijavite se za glasanje do 22. februara!

Dijasporcima je ostalo još 16 dana za prijavu za vanredne izbore
 



"Molimo građane Srbije koji žele da glasaju u inostranstvu da svoje podatke lično dostave do 22. februara 2014. diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije u svetu. Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko DKP-a, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska podnesu zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike glasati u inostranstvu", navodi se u saopštenju.

Provera i preko interneta

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva pravde: www.mpravde.gov.rs/electoralroll.php, unošenjem svog jedinstvenog matičnog broja (JMBG).

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.

Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu dostavlja zahtev nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji. Nakon donošenja rešenja o tome da će glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.

Pročitajte još:

* Dijaspori ističe vreme

* Dijasporu još ne zovu da glasa

* Vezali ruke i konzulatima

"U slučaju da građanin nije upisan, mora se sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za to, istovremeno sa zahtevom za glasanjem u inostranstvu, birač podnosi DKP, koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja", pojašnjava Ministarstvo pravde i državne uprave.


Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

2024 © - Vesti online