Petak 07.02.2014.
02:22
Vesti

Kuvari preplavili Australiju

Kuvar ''popularno'' zanimanje među imigrantima

Jedan od razloga za taj zahtev: kuvari su dobili više viza prošle godine nego ijedna druga grupa profesionalaca. Frizeri su se takođe našli među najtraženijim profesijama. Ovo je zanimljivo jer su pre dve godine pravila promenjena i ovaj trend trebalo je da bude zaustavljen.


Prema tim podacima, stalne boravišne vize 2012/13. godine dobilo je više od 8.000 kuvara. Zatim sledi 5.700 knjigovođa, 2.160 stručnjaka za kompjuterske programe, 1.550 informatičara-poslovnih analitičara i 1.500 frizera.


Među školovanim doseljenicima dominiraju Indijci i Kinezi, njih je od oko polovine od ukupno 129.000 ovakvih viza odobrenih lane.


Bob Birel, stručnjak za doseljavanje s Univerziteta Monaš, kaže da je skok u broju viza za kuvare i frizere prouzrokovan davanjem dozvole bivšim studentima iz inostranstva koji ovde žive da traže stalni boravak. Birel navodi da su te ljude uhvatile promene u propisima o doseljavanju školovanih ljudi, ali da im je Ministarstvo doseljavanja ne baš mudro kazalo da mogu da zatraže stalni boravak.


- Sada vlasti imaju obavezu da reše te zahteve. Eto zašto imamo toliko kuvara, sada su popunili kvotu sa kandidatima koji su već ovde čekali.


Prema vladinom izveštaju o imigracionom programu iz 2012/13. godine, sistem viza za školovane osobe usmeren je na doseljenike koji bi popunili kritično upražnjena stručna mesta, posebno u unutrašnjosti. Ovo uključuje skoro 50.000 mesta, koje su imenovali sami poslodavci ili vlade država ili teritorija, kao i 44.000 viza nezavisno od njihovih spiskova.


Krajem juna prošle godine, 114.000 podnosilaca zahteva za ovu vrstu viza čekalo je na procesuiranje.

2024 © - Vesti online