Sreda 05.02.2014.
15:03
M. Roknić - Vesti

Zagreb "poklanja" ono što je oteo!

I ovo je bilo srpsko: Ugao Berislavićeve i Gajeve ulice u Zagrebu 

Gotovo da u Hrvatskoj nema grada ili većeg mesta gde Privrednik nije imao svoje imovine, nekretninu, legat, udeo u vlasništvu, počev od Daruvara, Rijeke, Slavonskog Broda, Gospića, Vinkovaca, Pakraca... Sva ta imovina stečena je darovnicama Privrednikovih članova. Prema testamentima osnivača i dobročinitelja, još od davne 1897, kad je društvo osnovano, ta imovina mogla se koristiti isključivo za školovanje nadarene, a siromašne dece i omladine.


Petnaest godina rukovodstvo Privrednika vodi sudske sporove u Zagrebu za povratak te imovine. Nije u tome uspelo zbog zakonskih prepreka. Naime, osporava im se kontinuitet delovanja, a što je uslov za povratak imovine. Privrednik nije radio od 1946. do 1993. godine jer su njegov rad zabranili komunisti.
 

Zgrada u Preradićevoj ulici u Zagrebu

Zvuči prilično poznato. Nisu li po zakonu Srbi u Hrvatskoj, ne tako davno, gubili i glave, a o stanovima, penzijama i imovini da se ne govori. Sve je to zakonima pokriveno. I zato ni u Privredniku ne mogu da se nadaju sudskoj satisfakciji i pravdi, već tek obećanoj darovnici vlade. Kako su i pisali neki mediji u Zagrebu, ne bez malicioznosti, Privrednik bi uskoro mogao dobiti "na poklon" tri zgrade u samom centru Zagreba.

Posle još nezavršene priče sa ćirilicom, vlada sada "nagrađuje" Srbe skupocenim kvadratima u Zagrebu. Zanimljivo je da "stožeraši" i opozicija nisu glasa pustili na tu najavljenu darežljivost vlade.

U Privredniku zbog osetljivosti tog pitanja, nisu srećni što mediji najavljuju njihovu "sreću".

Za sada samo 24 stipendije

Privrednik je u najboljim svojim danima školovao više od 40.000 srpske dece u Hrvatskoj.
Ove školske godine daju stipendije za samo njih 24.
- Uglavnom pomažemo srpsku decu iz povratničkih područja, čije su porodice siromašne. Tim stipendijama pružamo im šansu da završe školu i sami pomognu u revitalizaciji opustošenih krajeva iz kojih dolaze. Zato i predano prikupljamo novac od donatora, a vraćena imovina poslužila bi nam samo u tu svrhu - objašnjava Nikola Lunić.


- Da ne bude zabune, ne radi se tu o nekoj velikoj i ekskluzivnoj imovini jer su u tim zgradama ljudi otkupili stanove, pa od toga neće biti neke velike vajde. U tim zgradama ostali su prostori u prizemlju i to ćemo, u slučaju da nam zaista bude vraćeno, iznajmljivati kako bismo mogli uspešno da nastavimo sa stipendiranjem mladih ljudi, pretežno iz povratničkih porodica - rekao je za "Vesti" Nikola Lunić, predsednik Privrednika.


On podseća na brojne zgrade u Zagrebu koje su zadužbini ostavili osnivač Privrednika Vladimir Matijević, ali i mnogi drugi ugledni i bogati srpski trgovci koji su još pred stotinu godina uvideli važnost ulaganja u mlade ljude.


Lunić napominje da nipošto neće odustati od pravne bitke u drugim hrvatskim gradovima za povratak imovine Privrednika.


- O mnogim nekretninama u tim gradovima imamo urednu dokumentaciju, ali je još uvek mnogo imovine koju nismo pokrili papirima, ali na tome radimo - kaže Lunić.
 

Nekorektno

Čekajući "darovnicu": Nikola Lunić, predsednik Privrednika

Kad je reč o pomenute tri zgrade u Zagrebu koje bi trebalo da se nađu u "darovnici" hrvatske vlade, u Privredniku još ne znaju kada će do toga doći.
- Nekorektno je da se piše kako će Srbi dobiti na poklon neku veliku imovinu a da se prećutkuje da je reč o našoj imovini i da se ne kaže čemu je ona nekada služila i čemu će služiti ubuduće - podvlači Lunić.


Poklon iz Jasenovca

Raskošnu baroknu palaču na uglu Gajeve i Preradovićeve ulice u Zagrebu, u najstrožem centru, Privredniku je poklonio trgovac Lazar Bašić, koji je imao i ciglanu u Jasenovcu.
I ciglanu su otele ustaše i s logorašima nastavile proizvodnju cigli, od kojih su zidali i zgrade zloglasnog koncentracionog logora.

2024 © - Vesti online