Sreda 05.02.2014.
16:06
Đ. Barović - Vesti

Predizborna poternica za Orićem

Prozvan: Specijalni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević
 


Stručnjaci iz oblasti međunarodnog terorizma, bezbednosti i prava smatraju da će i ova poternica na kraju biti povučena kao što je to prethodno bio slučaj sa poternicama koje su raspisane protiv Agima Čekua, Hašima Tačija ili Ramuša Haradina.

- Bosna će isporučiti Orića na svetog nikad, a poternica je raspisana zato što je tako propisano zakonom. Ne treba imati iluzija da će uopšte doći do suđenja, a najviše što možemo da očekujemo jeste da Tužilaštvo za ratne zločine ustupi sva dokumenta kolegama iz Sarajeva - izričit je advokat Toma Fila.


I profesor Fakulteta bezbednosti Darko Trifunović smatra da od cele priče neće biti ništa, zato što je reč o "predizbornom marketingu".


- Kako to da sve ove godine ni Srbija ni RS nisu radile ništa i baš u izbornoj godini eto poternice? Pa Vladimir Vukčević (specijalni tužilac za ratne zločine) na ovaj način obesmišljava međunarodnu pravdu i poziciju Srbije. Za koga taj čovek zapravo radi - pita se ogorčeno Trifunović.

Prijava protiv Vukčevića

Darko Trifunović kaže da zajedno sa Domagojom Margetićem priprema krivičnu prijavu protiv Vladimira Vukčevića zbog prikrivanja ratnog zločina.
- Plašim se da će tužilac za ratne zločine Srbije i u slučaju Orić postupiti kao što je postupio sa dokazima koje smo mu predali za zločine u Lori i Sisku. Umesto da podigne optužnice, on ih je prosledio državnom tužiocu Mladenu Bajiću - kaže Trifunović.


Papir bez obaveze

Javnost u Srbiji je zbunjena i činjenicom da je raspisana "difuzna" poternica.
Kako je "Vestima" nezvanično objašnjeno, reč o aktu koji se ne šalje preko centrale Interpola, već pojedinačno svim članicama ove organizacije.
- Svaka od tih zemalja samostalno odlučuje hoće li reagovati. U slučaju da se zahtev pošalje u centralu Interpola u Lionu i oni je odobre, onda se ona automatski šalje svim članicama i tako postaje "crvena poternica" - objašnjava naš izvor.


Advokat i nekadašnji koministar policije Božo Prelević nije toliko skeptičan i smatra da to što prethodno Čeku, Tači, Haradinaj ili Ejup Ganić nisu izručeni Srbiji po interpolovoj poternici ne znači da nije bilo dovoljno dokaza.


- Ne treba zaboraviti da je kod tih interpolovih poternica uvek i politika u igri. Uostalom, ni Srbija svojevremeno nije želela da izruči Karlosa ili Bin Ladena - ističe Prelević i zaključuje da će takva biti i odluka o poternici za Orićem.


- Čini mi se da rasplamsavanje priče o Oriću odgovara i BiH i Srbiji. U obe države ljudi veoma loše žive, a već je oproban recept da se u takvoj situaciji rasplamsaju nacionalne strasti. Jedni će tražiti krvnika, drugi će braniti svog "heroja", a loš život ostaje u drugom planu - zaključuje Božo Prelević.

2024 © - Vesti online