Sreda 05.02.2014.
10:52
Srna

"Bosanski jezik je neprihvatljiv za Srbe"

Foto: Ilustracija

On je istakao da bi uvođenjem "bosanskog jezika" u škole Srpske otpočela realizacija "povampirene" Kalajeve nacionalno–jezičke politike u BiH koja podrazumjeva da se u "bosanskom", kao zemaljskom jeziku, ukine srpski, a samim tim i Srbi kao narod u BiH.

Kovačević je za "Pres Republika Srpska" rekao da bi druga posledica uvođenja "bosanskog jezika" u škole Srpske bila da se u Srpskoj politički kriterijumi nadređuju jezičkim, da se jezička nauka povinuje političkim stavovima, mimo celog sveta.

On ističe da je sam termin "bosanski jezik" potpuno neprihvatljiv za Srbe, zbog svojih istorijski uslovljenih konotacija i političkih ciljeva koji postoje u njegovom nametanju.

"Srbi, dakle, nikada ni zbog naučnih istina, ni zbog ništenja nacionalnih i filoloških srpskih interesa ne smeju pristati na uvođenje bosanskog kao političke tvorevine suprotne svemu što podrazumevaju kriterijumi jezičkog identiteta", rekao je Kovačević, koji predaje i na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu.

On poručuje da taj lingvistički "pseudojezik" preti da poništi kriterijume i srpskog nacionalnog i srpskog filološkog identiteta. Kovačević kaže da su najveći protivnici srpske filologije oni koji svoje "filologije" izvode iz srpske, a da to ne priznaju, navodeći pri tom "bosniste", "montenegriste" i "kroatiste".

"Nigde, pa čak ni kod Hrvata, nema tolikog negiranja srpskog jezika, koliko kod bosanskih i raških muslimana "montenegrista", ističe Kovačević.

2024 © - Vesti online