Sreda 05.02.2014.
08:00
jutarnji.hr

Previše vitamina E i C negativno utiče na izdržljivost

Foto: Ilustracija
 

Za potrebe tog istraživanja 54 zdrava ispitanika trebalo je, po slučajnom odabiru, da uzimaju bilo suplemente vitamina C, vitamina E ili placebo, dok su istovremeno bili uključeni u trening koji se sastojao u tome da tri ili četiri puta nedeljno trče.

Ispitanici su prošli fitnes test te mišićnu biopsiju na početku i na kraju istraživanja kako bi se videlo u kojoj meri su se njihova tela prilagodila treningu. Posle 11 nedelja mišići ispitanika u grupi koja je uzimala placebo proizveli su više mithondrija, koji služe kao izvor energije, što je inače prirodna reakcija mišića na trening.

Suplementi vitamina E i C u druge dve grupe ispitanika oslabilu su tu proizvodnju mitohondrija koja nastaje kao rezultat treninga. Uprkos tom učinku, čini se da suplementi nisu ni na koji drugi način naškodili sportskim performansama ispitanika, ali voditelj istraživanja dr. Goran Paulsen kaže da ovakav rezultat ipak upućuje na to da bi visoke doze vitamina C i E, kakve su obično prisutne u suplementima, trebalo uzimati vrlo oprezno, naročito ako osoba praktikuje neki oblik treninga izdržljivosti.

Zanimljivo je i da su u tom istraživanju najveća poboljšanja u trčanju uočena kod ispitanika koji su bili u grupi koja uzimala placebo, što govori u prilog tezi da bi u nekim situacijama bilo ipak bolje izbegavati suplemente.

2024 © - Vesti online