Utorak 04.02.2014.
13:26
Srna

"Srbi su morali da budu masakrirani...preventivno!"

Bivši komandant muslimanskih snaga Naser Orić nije mogao biti osuđen, jer bi tako svetu bilo jasno da je zločin nad Bošnjacima 1995. godine predstavljao osvetu: Emil Vlajki
 

Emil Vlajki je na konferenciji za novinare u Banjaluci predstavio napise zapadne štampe tokom rata u BiH o Orićevoj umešanosti u zločine nad Srbima u Podrinju, među kojima su i izjave bivšeg komandanta snaga UN u BiH Filipa Moriona da je Orić apsolutno kontrolisao svoje ljude koji su sprovodili teror na navedenom prostoru.

"Izveštač 'Toronto stara' Bil Šiler pisao je 16. jula 1995. godine o jednom intervjuu sa Orićem i video kaseti koju je pokazao, na kojoj lično drži u ruci odsečene glave srpskih žrtava", rekao je Vlajki i dodao da je neke od ovih zločina primetio i američki Stejt department, koji navodi da su muslimanske snage u selima blizu Bratunca ubile najmanje 60 Srba, dok je kao rezultat neprijateljstva do 5.000 ljudi, uglavnom žena,

"Nerešivi problemi suživota"

Vlajki je izrazio sumnju u efektivnost eventualne blokade institucija BiH zbog slučaja "Orić", iako, prema njegovom mišljenju, postoji niz faktora zbog kojih bi tu blokadu trebalo izvršiti, pa čak i učiniti mnogo više. On smatra da se u BiH ne mogu rešiti osnovni problemi suživota Srba, Hrvata i Bošnjaka.

 

dece, staraca i ranjenih, prebeglo preko Drine u Ljuboviju iz sela Bjelovac, Sikirić, Voljevica, Jugovići i Loznička Rijeka.

Prema navodima reportera "Vašington posta", kojeg je Orić primio u februaru 1994. godine, iako su snage UN rasporedile svoje posmatračke trupe između muslimanskih i srpskih snaga skoro godinu dana ranije, Orić je i dalje mogao voditi svoje ljude na povremene racije, prikradajući se ispred trupa UN i napadajući i pljačkajući srpska sela.

"Zvaničnici UN, među kojima i Jasuši Akaši, smatrali su srebreničke muslimanske lidere korumpiranim i opasnim provokatorima", navodi Vlajki i dodaje da su u studijama o Srebrenici pojedini zapadni autori pravdali zločine Orićevih snaga, jer su, kako se navodi, samo veština i nemilosrdnost Orića mogli spasiti Srebrenicu od skorog istrebljenja u rukama njenih srpskih suseda 1992. godine.

"U ovom času, sasvim je jasno zašto je 50 srpskih sela moralo biti spaljeno, a hiljade srpskih civila preventivno masakrirano - samim tim što su živi, srpski civili bi mogli prouzrokovati istrebljenje srebreničkih muslimana", kaže Vlajki.

"Nije im u interesu da se R. Srpska ekonomski razvija"

Vlajki je upozorio i na sve češće manifestovanje izraza mržnje prema Srbima u bošnjačkom korpusu i političkom establišmentu.

"Očigledno Bošnjaci nikad neće dozvoliti instalaciju kraka gasovoda 'Južni tok' u Srpskoj, jer im očito nije u interesu da se ona ekonomski razvija", rekao je Vlajki.

2024 © - Vesti online